Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Moralen är dålig"

Annons

Hela sommaren har parkeringsvakter två gånger i veckan kontrollerat parkeringsmoralen i Leksand.

- Tisdagar är lugnast och fredagar värst, säger Christer Tornell, en av de securitasvakter som kommunen hyrt in för övervakning av parkeringarna i Noret.

- Vid korsningen Faluvägen - Leksandsvägen Coop och Ica är det alltid felparkerare. Folk ställer bilen på trottoaren och cykelbanan och "ska bara in en kort stund i affären" eller "ska bara ta ut pengar vid bankomaten", fortsätter Tornell.

350 kronor kan notan sluta på för detta "ska bara", annars är den vanligaste avgiften 150 kronor.

- De allra flesta förstår varför de får en p-bot och än har ingen råskällt på oss, men leksingarna har svårt att förstå varför de inte får parkera som de alltid gör. Det vill säga ställa bilen som de gör på vintern när det inte finns några parkeringsvakter.

Tf närpolischef Sara Halvarsson är av samma uppfattning.

- De som ringer till oss och klagar är leksingar. Det skulle underlätta en hel del om kommunen hade p-vakter då och då under resten av året också så folk lärde sig bättre vad som gäller.

- Det är fruktansvärt dålig parkeringsmoral i Leksand!

De vanligaste parkeringssynderna är att man står för länge på korttidsparkeringarna eller ställer sig på trottoarer och cykelbanor för kortare ärenden.

Vad det gäller så kallade "Stockholmsparkeringar", det vill säga att man parkerar mot körriktningen, är det vanligast bland utländska bilförare.

- Speciellt norrmän ställer sig så, det är nämligen tillåtet där, berättar Christer Tornell.

Som utländsk bilförare är det dock tämligen riskfritt att parkera fel i Leksand. Texten på p-boten är endast på svenska.

- De förstår inte varför de fått lappen på rutan och betalar inte. Det skulle vara bra med ytterligare information på flera språk, avslutar p-vakten Christer Tornell.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons