Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morafotograf med bok om gammal naturfilosof

Annons

- Både jag och Bengt läste boken på 70-talet oberoende av varandra. Thoreau hade många intressanta filosofiska resonemang om hur vi lever och missbrukar resurserna i dag, berättar Pär.

- Hans tankar handlar mycket om hur vi lever och vad vi behöver för att ett liv ska vara bra.

Thoreau var också en politisk tänkare och filosof vars skrifter om bland annat civil olydnad fortfarande är aktuella.

Det som framför allt har gjort att Bengt Oldhammer, boende i Orsa, och Pär Johansson, från Mora, tycker att Thoreau är aktuell i dag, är det västerländska samhällets utveckling mot ökad stress och utbrändhet, samt överkonsumtionen och rofferiet på naturens bekostnad.

Thoreau kritiserade rofferi och var en motståndare till de krafter som menade, och fortfarande menar, att ekonomisk tillväxt är ett självändamål. I stället för att vilja skaffa sig överflödigheter, när man skaffat sig det som är nödvändigt i livet, kan man välja att verkligen börja leva, enligt Thoreau.

Han var en av de första naturskyddsgestalterna i USA, ett land som på den tiden var föregångare på det området.

Bengt Oldhammer och Pär Johanssons bok om honom är en hyllning både till naturen, som de båda älskar, och till Thoreau själv, som delade samma kärlek.

Boken är delad i två delar, dels en biografisk del, skriven av Bengt Oldhammer, dels en del där Pär Johanssons fotografier, till största delen tagna i Dalanatur, varvas med utvalda citat ur Thoreaus skrifter.

Pär Johansson hoppas att den nya boken ska locka människor att läsa Thoreaus gamla böcker igen, och att gamla Thoreauläsare ska lockas att ta del av den nytryckta boken.

- Jag tycker Thoreaus tankar är mer aktuella nu än när de skrevs för 150 år sedan, säger Pär Johansson.

Boken är än så länge tryckt i blygsamma 700 exemplar, och Pär hoppas att den ska gå att få tag på i Bokias butik i Mora framöver. Boken når i dag, onsdag, ett tiotal kulturredaktioner på tidningar och tidskrifter runt om i Sverige.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons