Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraföretag får böta

Annons

Enligt Hans Faley handlar det här om en byråkratisk lapsus. Ett tillstånd som fanns skulle förnyas efter viss tid.

- Trots att vi i år kommer att betala 120 000 kronor i olika avgifter för att driva den här verksamheten, trots att vi har tillstånd från länsstyrelsen och trots att vi har ständiga kontroller på arbetsplatsen har Arbetsmiljöverket lyckats hitta en detalj som det enligt deras uppfattning går att klämma dit oss på, säger Hans Faley.

Lake Land Fritid AB är lika med tryckimpregneringen i Kråkberg. Företaget arbetar med Kemwood K33-c som är ett bekämpningsmedel innehållande arsenik och tillhör klass 1.

När Hans Faley för några år sedan övertog impregneringen fanns redan tillstånd för hanteringen av Kemwood K33-c.

- Vi har investerat miljonbelopp för att skapa den miljömässigt bästa arbetsplatsen inom det här området. Verksamheten inspekteras regelbundet av lokala miljöinspektörer och även av myndigheter, säger Faley.

Ingen har dock upplyst Lake Land Fritid AB om att tillståndet för användning av nämnda preparat måste förnyas inom viss tid.

- Eftersom det här är en ren formalitet är det självklart att vi lagt in en ny ansökan om vi bara känt till förhållandet.

Miljöböterna på 20 000 kronor ska betalas senast den 5 maj, men Arbetsmiljöverket har inte kunnat upplysa om vart pengarna ska skickas.

- Där trodde man att det var till Kommerskollegium, men ännu har jag inte fått något besked, förklarar Hans Faley på måndagen.

Hans Faley tillägger avslutningsvis att trots att Dalarna är ett skoglän har miljöjägare och byråkratkrångel lyckats stänga alla impregneringsenheter i länet.

- Det är i stort sett bara vi kvar och inom kort kommer vi att gå över till ett annat impregneringsmedel som inte innehåller arsenik. Vi slipper då mycket inspektionskrångel och avgifter, men i stället blir impregneringsproceduren långsammare och kostsammare.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons