Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morabo anhållen för bränder

Annons

Den morabo i 30-årsåldern, som under onsdagen greps för en rad fritidshusbränder i Mora, Orsa och Älvdalen, häktades under torsdagen för sannolika skäl misstänkt för mordbrand och försök till mordbrand. Mannen är ej känd av polisen sedan tidigare men uppger att han mått mycket dåligt den senaste tiden.

Mannen var mycket tyst under häktningsförhandlingen och svarade med ett kort ja när åklagaren Per-Göran Persson frågade om det var han som hade tänt på fritidshusen. Anledningen verkar dock vara ett rop på hjälp.

- Jag har varit deprimerad en längre tid och ej trivts med tillvaron. Ingen har lyssnat.

30-åringens advokat tillägger att mannen utreds för Asbergers syndrom, ett tillstånd som ligger inom autismspektret.

Mannen blev intressant för polisen efter branden i Läde. Ett vittne uppmärksammade då en bil som passerade i närheten av brandplatsen. Morabon anmälde efter händelsen sin bil stulen. Anmälan hade dock vissa oklarheter varför polisen fattade misstankar mot honom. Vid onsdagens brand uppsökte polisen 30-åringens bostad utan att påträffa mannen. Morabon återfanns senare i de centrala delarna av Mora. Polisen höll ett långt samtal med mannen som efter en lång tystnad berättade att han låg bakom bränderna.

Under vidare förhör kunde mannen själv berätta om samtliga fritidshusbränder, uppgifter som stämde överens med de undersökningar som tidigare gjorts på brandplatserna. Mannen berättade även om ytterligare en brand vid Acksi fäbod som polisen inte hade kännedom om. Efter besök på platsen visade sig även dessa uppgifter stämma.

Rätten beslutade under fredagen att mannen skulle häktas för sannolika skäl misstänkt för 9 punkter av mordbrand eller försök till mordbrand. Detta skulle motsvara minst två års fängelse. Åtal ska vara väckt senast den 25 juli.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons