Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora populärt resmål

Annons

I särklassig topp bland besöksmålen ligger Stockholm med sju miljoner övernattningar per år. Det är nästan dubbelt så många som i landets andra storstadsregion, Göteborg.

Därnäst kommer regionerna runt Östersund, Uddevalla och Mora, som i sin tur lockar ungefär hälften så många besökare som Göteborg.

Storstädernas lockelse ligger i deras nöjesutbud och rika kulturliv, men även kända anläggningar som Liseberg, Skansen, Vasamuseet och Gröna Lund är starka turistmagneter.

Stockholm, Göteborg och Malmö präglas alla också starkt av släkt- och vänresor.

Sol, bad och fritidshus är de faktorer som främst drar människor till kusterna i Uddevalla- och Norrtäljeregionerna. Likadant är det med Gotland och Kalmarområdet med Öland.

Medan resandet totalt sett minskat jämfört med början av 1990-talet har framför allt Gotland stärkt sin position. Resorna dit ökade under perioden 1998-2002 med 32 procent jämfört med perioden 1990-1994.

En förklaring kan vara att försvagningen av den svenska kronan har gjort det mera lockande att semestra på hemmaplan i stället för på utländska chartermål.

En jämförelse mellan regionerna när det gäller antal besökande i förhållande till folkmängden visar hur viktig turistnäringen är för Moraregionen.

Med hjälp av Dalafjällens skidåkning och Siljanområdet lockar regionen hela 35 besökare per invånare och år. För Norrtälje är motsvarande siffra 20 besökare, medan Stockholm och Göteborg ligger under fem besökare per invånare och år.

TT

Mer läsning

Annons