Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora norra jaktvårdskrets för eftersök av trafikskadat vilt

Annons

- Styrelsen tar bestämt avstånd från detta. Vi ställer inte upp på den uppfattning man har inom Hansjö viltvårdsområde, säger Ulf Jernberg, ordförande i Mora norra jaktvårdskrets.

Han tillägger att jaktvårdskretsens styrelse över huvud taget inte har någon rättighet att fatta ett beslut att kretsens jägare ska avstå från eftersök.

- Det här är en fråga som det är upp till varje eftersöksjägare att ta ställning till personligen, säger Ulf Jernberg och tillägger avslutningsvis.

- Från styrelsens sida uttalar vi vår uppfattning och den är att vi inte vill ha några skadade djur i skogen.

Beskedet om Mora norra jaktvårdskrets ställningstagande i den här frågan överraskar. Tidigare har Mora södra jaktvårdskrets tillsammans med Orsa, Rättvik, Gagnef, Mockfjärd, Nås och Lima svarat positivt på uppropet från Hansjö viltvårdsområde som innebär krav på ändring av paragraf 28 i jaktförordningen och paragraf 23 i jaktlagen. Ändringen man vill ha till stånd är att en person ska ha rätt att skjuta en varg som angriper tamdjur redan vid första angreppet.

Vidare innebär kravet att djurägare ska få full ersättning från staten för av varg skadade eller dödade tamdjur.

Slutligen krävs även att jakt på varg snarast ska tillåtas.

Får man inte gehör för ovanstående krav manas till bojkott av eftersök av trafikskadat vilt samt bojkott av rovdjursinventeringar.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons