Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora-Nisse firas med öppen kontroll

Annons

Eftersom Mora-Nisse har turen att vara född under årets ljuvaste tid drar han upp till Hökberg och fixar i glada vänners lag "Öppen kontroll" med förplägnad för alla som vill komma och gratulera.

Som de flesta känner till drabbades Nisse av en stroke för tio år sedan och sedan dess leder han av afasi och har svårt att prata. Däremot har han sitt goda förstånd i behåll och för att vara 85 år gammal är han därtill förvånansvärt pigg. Ofta tar han en cykeltur hemma i Östnor, eller också påtar han hemma på tomten med diverse göromål.

Om Mora-Nisse tappat talet så talar hans meritlista som skidåkare för sig själv. Med nio vasaloppssegrar är han fortfarande oöverträffad på den punkten. 17 individuella SM-tecken och VM-guld på 50 kilometer 1948 är också en del av meritlistan.

Efter sin aktiva karriär fortsatte Mora-Nisse på ledarplanet och åren 1954-1966 var han ledamot i Svenska Skidförbundets längdkommitté och även under den perioden ledare för landets OS- och VM-åkare. Under 17 år var han tävlingsledare för Vasaloppet.

Hemma i Mora har han under alla år varit skidlegenden och något av turisternas givna besöksmål. Det senare i synnerhet under den tid jubilaren hade sin sportaffär på Kyrkogatan.

Annars har Nisse under lediga stunder gärna dragit sig tillbaka för att flanera i skog och mark. Skogen har varit hans kyrka som han själv uttrycker det.

Det kanske inte heller är allom bekant att Mora-Nisse har en lyrisk ådra och hans favoritdikter har Dan Andersson nedtecknat.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons