Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora lasarett tar ett grepp om miljön

Annons

Mora lasarett är först ut med att införa ett miljöledningssystem i landstingets hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Lasarettets verksamhetsledning informerades på torsdagen om det arbete som snart ska inledas och som syftar till att göra miljöarbetet till en naturlig del av det dagliga arbetet.

Tidigare har landstinget infört miljöledningssystem i de förvaltningar som inte sysslar med hälso- och sjukvård.

Landstingets mål, med att få in miljöledningssystem i verksamheten, är att bidra till en bättre miljö i Dalarna. Eftersom landstinget är en stor arbetsgivare kan aktivt miljöarbete få stora konsekvenser. Bättre miljö innebär bättre hälsa vilket ju också är landstingets mål. Dessutom innebär miljöförbättringar ofta ekonomiska fördelar vilket Landstinget Dalarna har all anledning att ta fasta på. Slutligen behövs miljöledningssystemet för att landstinget ska kunna uppfylla lagstiftningen samt de mål som de egna och andra regionala aktörer har på miljöområdet.

Ungdomar dokumenterar Venjansjakt

u Johan Wiberg från Vimosågen och Johan Andersson från Kättbo är i full färd med att färdigställa en film om årets älgjakten. Det är Torsjöåsens jaktlag i Venjan som välvilligt släppt in de unga filmarna på sina domäner.

Johan Wiberg har gått ut mediaprogrammet i Leksands gymnasium och Johan Andersson pluggar sista året el, med inriktning datateknik, på S:t Mikaelsskolan i Mora.

Båda har film och bildspelsarbete som en passion och i fjol dokumenterade de älgjaktsveckan med ett jaktlag i Kättbo. Det färdiga resultatet förevisades när jaktlaget någon vecka efter jakten återsamlades i bystugan i Kättbo.

Johan Wiberg berättar att de båda filmarna var med jaktlaget i Venjan under tisdag och onsdag.

- Tisdagen var kliniskt ren från älg där vi uppehöll oss. Vi hörde bara skott avlossas i fjärran. Det såg lite kritiskt ut med älgbilder eftersom vi bara avsatt två dagar för att följa jakten ute i terrängen.

Under onsdagen föll älgarna som käglor i filmarnas närhet och lyckan var fullständig.

- Under lördagen tog vi slutscenerna i slaktladan och sedan blir det att klippa och knåpa ihop ett program som innehåller både film och stillbilder i ett bildspel. I det senare använder vi även några äldre foton vi fått låna av jaktlaget, avslöjar Johan Wiberg.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons