Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora kommuns socialchef "en målinriktad tjurskalle

Annons

- Jag är en målinriktad tjurskalle som tror att det mesta ändå går, beskriver Lotta Svärd sig själv. Det låter som passande egenskaper för en socialchef i en kommun med ekonomiska problem och där socialnämndens verksamheter måste bromsa pengarullningen mest.

Egentligen ligger Mora alldeles för långt söderut för den som är född i Åsele i Västerbotten, men det kompenserar Lotta Svärd bland annat genom att ha Lapporten som skärmsläckare på datorn. Och genom att fjällvandra förstås, så ofta tillfälle ges.

Överhuvudtaget gillar hon fysiska utmaningar, där Vasaloppet långt ifrån är den största. Däremot använde hon Vasaloppet som träning inför betydligt tuffare Arctic Circle Race på Grönland, ett tredagarslopp som är 16,5 mil långt med packning på ryggen och övernattning i sträng kyla. Lotta Svärd åkte loppet tillsammans med en kompis 1999, samma år som Staffan Larsson vann.

- Inför loppet testade min kompis och jag utrustningen genom att tälta hemma på gården i Umeå i 31-32 graders kyla. Att sova på dubbla liggunderlag i dubbla dunsovsäckar ger en känsla av att få vara prinsessan på ärten.

Andra lite udda idrottsupplevelser som Lotta Svärd tycker om att delta i är Björkliden Arctic Mountain Maraton, en tvådagars stentuff fjällmara, kajakpaddling vid Alaskas kust med maten upphissad på grenar i träden för att hålla undan den från björnar. Eller en veckolång ritt på islandshäst som genomfördes i somras, på Island förstås. Många maratonlopp har det också blivit, bland annat på Spetsbergen.

Lotta Svärd bangar inte heller för andra utmaningar. När hon valde att återgå till socialtjänsten, efter tolv år som lärare för blivande socionomer i Umeå, där hon försökte göra undervisningen lite extra rolig och innehållsrik, bland annat genom rollspel, var det för att hon kände ett "sug" tillbaka till socialtjänsten, som är "en häftig verksamhet".

- Men jag hade fått nog av dåliga chefer och ville vara chef själv.

Först hamnade hon i Bergs kommun i Jämtland, som chef för individ- och familjeomsorgen.

När hon började undersöka arbetsmarknaden igen i fjol, var jobbet som socialchef i Mora ledigt. Hon sökte och fick det och började i oktober, samma dag som tre andra chefer, som sedan dess kavlat upp ärmarna och försökt styra in verksamheten på rätt spår.

- Den här organisationen behövde uppstyrning. Jag är den fjärde socialchefen på ett par, tre år. En sådan avsaknad av kontinuitet är förödande för en verksamhet.

Vilken är din viktigaste uppgift som chef?

- Att leda förvaltningen framåt enligt politikernas intentioner och försöka få ut så mycket som möjligt av de resurser som vi har i form av personal och anläggningar. Det handlar om en inställningsfråga i alla led, säger Lotta Svärd.

Hur är du som chef?

- Jag har en väldigt bestämd uppfattning att det här jobbet gör vi tillsammans, men jag är inte rädd för ta ansvar och bestämma. Humorn ska också finnas med som en ingrediens. Det måste vara roligt och vi måste kunna se möjligheter, trots att det kan vara tungt och verksamheten tvingas bli billigare.

När pågående strukturförändringar, med nedläggning av ett stort antal platser i särskilda boenden inom äldreomsorgen, har genomförts fullt ut, kommer Mora kommun att ha bland det lägsta antalet platser i landet.

- Det blir en smärtsam omställning, både för vårdtagare och personal, men, som jag ser det, ska vi kunna vända på skutan sett i ett treårsperspektiv. På sikt kommer vi nog att behöva öppna fler särskilda boendeplatser när antalet äldre äldre ökar.

- Vi måste garantera att folk har en skälig levnadsnivå. Jag är oerhört mån om att människor bemöts på ett rättssäkert sätt, även om deras valfrihet begränsas.

Vad är en skälig levnadsnivå?

- En individuell helhetsbedömning ska göras. Flera intressanta frågeställningar när det gäller kvalitén på olika insatser har ännu inte prövats rättsligt, till exempel om det ingår att få komma ut eller att bli duschad så ofta man vill.

Enligt Lotta Svärd kommer öppenvården att byggas ut i takt med att boendeplatserna minskar.

- Vi ska ordna bra dagverksamhet på äldreboendena och erbjuda matservering, social gemenskap och aktiviteter, skapa levande hus, som ska underlätta för människor att bo kvar hemma. Det går att göra jättemycket.

Öppenvården byggs ut även inom barn- och ungdomsvården för att undvika dagens dyra köp av platser inom institutionsvården.

- Många mår psykiskt dåligt idag. Ökningen av psykosociala problem är påtaglig.

Vilket är det främsta hotet inför framtiden?

- Ekonomin för kommunen som helhet, bland annat beroende på vad staten bestämmer. Ändringar kan ske med kort varsel. Den nya arbetslagstiftningen med nya arbetstider är ett annat hot.

Vilka möjligheter finns det?

- Att vi trots allt har ganska mycket resurser i form av personal och anläggningar. Det tar bara lite tid att svänga om dem.

Vad gör just dig till en bra chef?

- Att jag har en bred kompetens.

Det är "spännande" att leda en politikerstyrd verksamhet, tycker Lotta Svärd. Lätt är det inte.

- Att jobba i förhållande till politiskt styrda organisationer är speciellt.

Vart fjärde år byts politikerna ut och helt nya politiker, som av naturliga skäl inte är så insatta i de olika nämndernas och styrelsernas arbete måste "läras upp".

Lotta Svärd trivs dock i politikerstyrda organisationer.

- Annars skulle jag inte ha sökt mig till en sådan.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons