Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mora har energiresurs som räcker för hela kommunen"

Annons

Det finns ytterligare dimensioner i det projekt Sören Hedberg talar om. Det gäller i princip hela Siljansområdet som kan få energibehovet tillgodosett.

Orsaken är det meteoritnedslag som inträffade här för 360 miljoner år sedan. Det handlar om Europas största nedslag som trängde nästan en mil in i jordskorpan och bildade en krater med 30 kilometers diameter.

Jaha, säger nu minnesgoda och erinrar sig floppen med djupgasen för 20 år sedan.

Nu är det emellertid inte gas eller olja Sören Hedberg och det bolag, Igrene, som han är delägare i, främst jagar.

- Efter studier av landets främsta geologer har vi fått fram noggranna data om Siljansringen med sprickzoner kartlagda där vi ska borra.

- Igrene har köpt ett markområde om 14 hektar i närheten av Wibe på Lomsmyren. Där framträder de här sprickmönstret klart och där tänker vi borra 400-500 meter djupa hål för att få upp vatten som håller en temperatur på 25-30 grader.

Det låter kanske inte så imponerande, men i steg två kommer varmvattnet att användas i kombination med en gasblandning som finns i ett slutet system i en snillrik axialgenerator som finns framtagen av en snillrik uppfinnare i Norrland. Patentansökan ligger inne för behandling och generatorn kan dimensioneras efter det behov som föreligger.

Principen bygger på att det med hjälp av gasen bildas ett tryck. Kolvar inne i generatorn arbetar axialt och "vandrar" fram och tillbaka när gastrycket släpps på, respektive stryps.

- Det hela bygger på värmepumpsprincipen och eftersom det är mycket billigare att transportera el än varmvatten, elnätet finns ju redan utbyggt, är det elproduktion det handlar om.

- Ett utbyggt system klarar hela Moras behov av energi och det här kan appliceras även i Orsa och Rättvik, säger Sören Hedberg entusiastiskt.

Axialgeneratorn kommer att byggas upp i en utställningsvagn som kan köras runt på olika platser.

- Att få tillfälle att se att det verkligen fungerar ökar trovärdigheten, tillägger Hedberg och aktieförsäljningen startar inom kort för både djupborrningarna genom Igrene och axialgeneratorn som säljs genom bolaget GGM AB.

- Behovet är att få ihop 30 miljoner kronor för att fullfölja grundtankarna. De pengarna genereras tillbaka på tre år, intygar Sören Hedberg.

Norska intressenter trycker på och vill köpa generatorn.

- Eftersom vi har basen här i Mora är det min förhoppning att allt kan stanna i bygden och ge både arbetstillfällen och det ekonomiska lyft jag är övertygad hela Siljansbygden får.

- Här finns fantastiska möjligheter i form av både naturliga förutsättningar och stor teknisk och geologisk kompetens, men vi måste vara flera som går in nu i initialskedet.

Sören Hedberg beklagar samtidigt att ansvariga myndigheter och politiker inte ser allvaret i den situation hela världen står inför med växthuseffekt och sinande energikällor.

- Sveriges totala energiförbrukning ligger strax över 600 terrawattimmar om året. Olja och kärnkraft svarar för större delen av behovet. När oljan är borta och kärnkraften stängs har vi en knapp tredjedel kvar, det är den bistra sanningen.

- Vindkraft, vattenkraft och bioenergi ger endast mariginella tillskott. Det måste alltså till annan teknik, andra alternativ. Det är därför jag vågar påstå att Moraborna lever på ett guldägg. Här finns morgondagens energibehov att hämta upp från underjorden, sammanfattar Sören Hedberg.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons