Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora får godkänt företagarbetyg

Annons

- Orsa kommun ligger lite bättre till än Mora, även om skillnaderna är små, säger Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Han höjer ett varningens finger till Mora kommun för det dåliga betyg som företagarna gett kommunen vad gäller kommunala regler och byråkrati.

- Det finns bland annat anledning att fundera över kommunens hantering av alkoholtillstånd. Eftersom den som tänker starta restaurangrörelse kan packa ihop utan alkoholtillstånd, är det viktigt med en snabb och korrekt hantering av dessa frågor, vilket vissa företagare upplevt kanske inte varit fallet.

Vidare har en hel del företagare nämnt Moraparken (som drivs av ett kommunalt bolag) som exempel på osund konkurrens.

- Moraparken är en fråga som tas upp av många företagare när de skriver egna kommentarer till frågorna, säger Carl Ström.

Allmänhetens attityd till företagande får 3,5 i betyg, vilket är ungefär samma betyg som år 2001. De lokala politikernas syn på företagare och företagande har gått upp lite grand, från betyget 3,1 till 3,3 på två år.

- Betyget har gått upp sakta men säkert från betyget 2,9 år 1999. Därför finns det anledning att tro att en verklig förbättring skett. Kanske för att läget uppfattas som stabilare med färre politiska partier i ledningen, säger Carl Ström.

Kommunala tjänstemäns attityder till företagande har legat relativt stilla från en senaste mätningen och har nu kommit upp i 3,0, vilket är godkänt men inte mer.

Medias attityder upplevs som något bättre, betyget 3,2, vilket inte har förändrats på senare år.

Skolans attityder till företagande är stabilt, med medelbetyget 3,4 de senaste fem

Mer läsning

Annons