Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora blir delägare i Dalaflyget

Annons

Mora kommun går in som delägare i AB Dalaflyget och köper 20 procent av aktierna. Kommunfullmäktige tog beslutet på måndagskvällen.

Under debatten som föregick beslutet betonade kommunalrådet Lars Mattsson Frost vikten av att det lokala näringslivet har en snabb kommunikation från Mora ut i övriga landet och världen.

Roland Nordvall (c), Anders Stickopers (fp) och Berndt Martinsson (kd) yrkade också på bifall till ärendet med motiveringen att bildandet av AB Dalaflyget är en långsiktig lösning för Mora flygplats fortlevnad.

Även vänsterpartisten Rainer Hielle såg fördelar med ett bolag men ansåg ändå att kommunen inte bör gå med och yrkade på avslag.

Miljöpartisten Olov Carlsson pekade på flygets brister med stora utsläpp i miljön och såg hellre en framtida satsning på en snabbare järnväg till och från Mora.

Kravet på det nya bolaget är bland annat öka antalet passagerare med 5 000 per år på flyglinjen Mora/Borlänge och Arlanda.

Övriga aktieägare i AB Dalaflyg är Borlänge kommun, 33 procent av aktierna, Falu kommun, 15 procent samtLandstinget Dalarna med 20 procent.

Till styrelserepresentanter i AB Dalaflyg utsåg kommunfullmäktige Bengt-Åke Rehn (s) och Gunnel Söderberg ( m). Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons