Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mor och dotter på festival

Annons

Klockan har passerat halv sju. Lördagskvällen på Peace & Love-festivalen bjuder på svala vindar och kvällssol. På scen tre, Frälsningsarmén, spelar dödsmetallbandet Dark Tranquillity från Göteborg.

Publiken röjer och luften är fylld av händer som formar djävulstecknet. Framför scenen står securityfunktionärer, redo att hjälpa till om någon blir klämd eller behöver dricka vatten. Till vänster om dem finns två sjukvårdare. En av dem är 24-årige Ida Mattsson från Sunnansjö. Hon är funktionär för andra året och har sommarjobbat en del på intensiven i Falun där hennes mamma Inger Mattsson arbetar.

-Om någon i publiken blir klämd eller har vätskebrist får de hjälp av securitypersonalen över kravallstaketet. Sen tar vi hand om dem, säger hon och fortsätter:

- Folk dricker för lite och då är det risk att bli svimfärdig. De tänker inte på att det är ansträngande att stå länge i den här värmen.

Inne på festivalområdet i Borlänge centrum sitter det folk i lägenhetsfönster med utsikt över festivalen och dess besökare. Stämningen är festlig, i alla fall fram till halv tio-tiden på kvällen. Sedan brukar det bli mer jobb för sjukvårdarna.

-I natt låg det ungdomar som hade blivit för fulla uppradade på liggunderlag utanför sjukvårdstältet, säger Kicki Västermark, ansvarig för sjukvårdarna på festivalen.

Här och var inne på området ser man funktionärerna klädda i svarta tröjor med ordet "sjukvård" tryckt i rött över bröstet. De jobbar i sjukvårdstältet, patrullerar runt i par eller är stationerade vid scenerna. Av de 37 sjukvårdarna på Peace & Love är 30 direkt anknutna till intensiven i Falun, även Kicki Västermark.

-För funktionärerna brukar det mest handla om att hjälpa folk som är för fulla, har vätskebrist eller har ramlat och gjort sig illa. Även om vi inte kan erbjuda någon avancerad läkarvård på plats finns vi som en trygghet.

Vem som helst som är sugen på att jobba under festivalen kan ansöka om att bli funktionär. De som inte är sjukvårdare kan till exempel arbeta vid entrén, ha hand om matförsäljning eller vara med i securitygruppen.

För årets funktionärer har festivalledningen skärpt reglerna.

-Vi har haft problem med folk som anmäler sig som funktionärer och sen inte kommer på sina pass, säger Sara Olsson, projektledare för Peace & Love.

I år har föreningar hyrts in för vissa uppgifter och den som missköter sig får betala tillbaka festivalinträdet på 780 kronor samt böta 1 000 kronor.

Men även för skötsamma funktionärer finns möjlighet att se konserter.

-Jag hade tur som var ledig på fredagen eftersom jag gärna ville se Ed Harcourt spela, men mamma såg inga band utan var bara här den dagen hon jobbade, säger Ida Mattsson.

FRIDA ANTER

Mer läsning

Annons