Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moppelopp för gamla trotjänare

Annons

Zündapp, Puch Dakota, DBS sport, Apollo, Monark, Crescent och Fram-Folkets hus-parkeringen förvandlades till ett paradis för nostalgitrippssugna på lördagsmorgonen.

Unplugged mopedos, mopedklubben med medlemmar i Ludvika och Västerås, inbjöd till veteranmopedens eget Vasalopp, en cirka fem mil lång mopedorienteringstur på små och stora vägar i Ludvikas omgivningar.

I morgonkylan samlades de för att anmäla sig, ta del av kartan och fundera över bästa turupplägget.

Lilla Robin Wallin och pappa Allan Lind hade tagit sig hemifrån för egen moped.

- Men vi kommer bara från Borlänge, förklarade pappa.

Robin presenterade sig ordentligt.

- Jag heter Robin Hood, hävdade han bestämt.

De två gav sig ut på femmilsturen runt Ludvika på ett fordon av årsmodell 73/74.

- En Crescent eller Monark, märket syns inte längre och jag har haft mopeden i två år, bara. Vi säger väl att den är från -74, för då var jag femton, fastslog Allan Lind.

VeåfASA-loppet är kanske årets första riktiga mopedlopp. I alla fall var det årspremiär för Bertil Adelind, från Linkö-ping.

- Jag kör en gammal -69:a, en Fram med Victoriamotor, berättade han.

- Det här är första rallyt i år, men i fjol åkte jag Gotland runt på en vecka, 43 mil. Det blir i år igen.

En halvtimme före start hade 32 åkare anmält sig hos Eva Nyström, som delade ut kartor, pennor och dekaler med bensintunna som bord.

- Vi får hoppas att det kommer fler innan start, trots att de pratade om regn i går, funderade Eva och berättade att drygt 50 åkare var föranmälda.

Evas Tommy, med samma efternamn, stod för bandragningen. Han kunde berätta om hur loppet, efter samlad kortege till Hillängen, fortsatte över Harnäs, Hagenvägen och ut mot Lernbo. Mestadels via småvägar till Morgårdshammar och så småningom till Gräsberg. Överraskningar väntade.

- Här får åkarna gå in i depå, men det vet de inte än- för att få korv med bröd, avslöjade Tommy Nyström.

Kringelikrokar ovanför Håksberg ledande ned till bron mot Biskopsnäset. Sista sträckan skulle mopedisterna själva klura ut via kartan.

- Så får vi se hur många som kommer tillbaka till parkeringen här, skämtade Tommy.

Carina Björkman kom från Västeråssektionen av klubben. Hennes Puch Dakota är inköpt för två år sedan ungefär.

- Det här är moppen pappa aldrig köpte till mig... jag åkte bakpå bara, sedan åkte jag motorcykel i flera år, innan jag köpte moped.

Tolv åkare från Västerås fanns på plats på lördagen.

Det blev en tur med strapatser för några, medan loppet flöt lugnare för andra. Mellan Norsbro och Hagge såg, på Hagenvägen, hade en tätklunga av fyra mopeder dragit ifrån. Bertil Adelind från Linköping skymtade i täten. Strax därpå rundade Robin och pappa Allan kurvan, innan ett samlat gäng med många åkare växlade sig uppför backarna.

Gunnar Berg fick problem med sin -62:a strax efter Norsbro.

- Den surnar, förklarade han.

Det blev en springstart på grusvägen, men Gunnar var ganska övertygad.

- Jag tar mig nog inte runt i dag, det tror jag inte...

Det var första gången Ludvika ordnade ett riktigt mopedlopp, men intresset och de uppåtsträvande mungiporna bland åkare och publik, indikerar fler arrangemang i samma stil. Att intresset för mopeder är på uppåtgående i hela landet uppger säkra källor...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons