Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mopeder från en annan tid

Annons

- Jag har ett roligt arbete. Det är faktiskt svårt att komma iväg hem på kvällarna, förklarar Lars-Olof Olsson som är museietekniker och djupt engagerad i arbetet med att sammanställa de båda utställningar som invigs 25 maj och sedan kommer att visas till 30 september.

Till den mopednostalgiska utställningen finns hittills 15 mopeder på plats. De allra flesta av dem har lånats ut av sina stolta ägare. Mopederna är från 1950 och framåt. På utställningen Mopednostalgi kan hela mopedens svenska storhetstid beskådas. Här finns mopeder som klassiska Rexopeden, mopedmotorer, den äldsta från 1949 och tillbehör.

Av mopedmotorerna är det säkert Kulimotorn från Örebro, den enda svensktillverkade, som kommer att tilldra sig störst intresse.

- Det kommer nog att bli succéutställningar, säger Lars-Olof Olsson som redan fått förfrågningar om utställningarna från specialklubbar och andra intresserade.

På mopedutställningen finns åtskilligt som påminner besökarna om den tid då märken som Puch och Monarpeden stod för fart och fläkt. En detalj bland många andra är den dörr från Grafs cykel- och mopedverkstad i Gräsberg som Lars-Olof räddat från ödet att hamna på en soptipp.

För utställningen om Epatraktorer är tolv traktorer med verktyg klara. De kommer snart att finnas på plats på Pylonen och har då mycket om berätta om den epok då Epatraktorerna var viktiga för många arbetsuppgifter.

- Det kommer att bli en verkstadsdel och till den har vi redan fått in en hel del som är intressant, förklarar en nöjd Lars-Olof Olsson.

Väl värd att beundras är skylten som en gång prydde Borlänge Automobilverkstad vid Tunavägen. Det kommer att finnas åtskilligt annat på utställningarna som väcker beundran och eftertanke.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons