Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mopeder för nostalgiker

Annons

Sammanlagt 35 mopeder ställs ut, de flesta från 50-talet.

En medlem i klubben passar även på att visa upp sin samling med Barbiedockor, som ju är frukten av samma tidsepok.

Bland mopederna finns flera rariteter.

Besökarna kommer bland annat få se en budcykel med påhängsmotor av märket Victoria från 1952, en Nymans Autoped från 1953, en cykel med Zundappmotor placerad på ramen, och en sällsynt Kärnanmoped från 1954.

En monter innehåller det mesta som hörde till en bensinmack på "den gamla goda tiden": en gröngul bensinpump från 1954 med den välkända BP-logotypen (som fortfarande visar det inbjudande priset 67 öre litern), oljebarer, mössor, planscher med mera.

Det är Per-Erik Asp, ordförande i Borlänge Mopedveteranklubb, som står bakom montern.

Han har samlat på nostalgisaker från de gamla bensinmackarna sedan 1994 och har nu sex bensinpumpar hemma i garaget, förutom sina sex mopeder.

Då har han ändå bantat ned samlingen lite, eftersom det börjar bli trångt i garaget.

Det kulturhistoriska värdet hos de gamla bensinmackarna uppskattas allt mer, och flera mackar i Sverige är numera k-märkta.

- Och det blir mer och mer populärt att man bygger upp såna här mackar, säger Per-Erik.

Enligt Asp växer intresset för gamla mopeder och 50-talsgrejer mer och mer, vilket illustreras av att Borlänge Mopedveteraner har 137 medlemmar i dag, jämfört med 16 stycken när klubben grundades för två år sedan.

Ett 20-tal av dem är kvinnor. Totalt äger klubbens medlemmar cirka 500 gamla mopeder.

Klubben åker gärna omkring i trakten av Torsång, men brukar även kunna beskådas kring flottbroarna i Gagnef, i Rättvik och Hedemora.

Nostalgiklubbar finns även i andra europeiska länder, men enligt Per-Erik är det inte samma "hysteri" som det är i Sverige.

Utställningen varar fram till tisdag i nästa vecka. Därnäst är det dags för klubbrally med start vid Kvarnsvedens Folkets hus den 28 augusti.

Var det bättre förr?

- Det var bättre förr, slår Per-Erik fast.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons