Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Montessoriskolan vann en jämn Vi i Femman-match

Annons

Falulaget från Montessoriskolan vann med sina 19 poäng mot Kyrkbyns skola i Orsa som fick 13.

I de könskvoterade lagen tävlade Therese Lindquist och Christoffer Venedicter för Montessoriskolan och Malin Hansson och Mikael Andersson för Kyrkbyns skola.

Den tredje kvartsfinalen var årets jämnaste. Spänningen bara steg och steg. Det fanns också en del kluriga frågor på vägen. En handlade om hur mycket en liter lättmjölk väger. En lurig fråga som fick Falulaget att svara ett halv kilo. Orsa lät sig icke förledas av det lätta i frågan. De svarade ett kilo och fick sina första två poäng. Sedan växlade det. Och när det var dags för andra omgången med snabbfrågor var ställningen 10-10.

Den delen vann Falulaget som var snabbast på knappen och med flest rätta svar.

Inför den avslutande stegen hade Falun 16 och Orsa 13 poäng.

Men tävlingen var inte avgjord med det. I stegen får lagen välja svårighetsgrad från 1-5. Orsa hade fortfarande chansen. Svarade de rätt och Falulaget fel skulle Orsa vinna. Orsa satsade allt på ett kort. De valde fem poäng.

Frågan handlade om människokroppen. Orsalaget fick frågan om det latinska namnet på stora kroppspulsådern. De svarade puls i stället för aorta. Falun klarade sin trepoängsfråga. De visste att stigbygeln finns i örat.

Nästa tisdag tävlar Vikaskolan från Falun mot Bjäkenbackens skola i Mora.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons