Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Montessori firade 100-årig pedagogik

Annons

Montessoriskolan i Borlänge är kommunal utbildning förlagd till Kyrkskolan i Stora Tuna och där firade man på onsdagen 100-årsdagen av denna pedagogikform som startades av den italienska läkaren Maria Montessori.

Under de senaste 20 åren har montessoripedagogiken fått ett starkt fäste i Sverige och i Borlänge har den funnits sedan år 2000.

Det speciella med denna pedagogik är framför allt att man låter inlärningen gå hand i hand med mognadsprocessen under vilken barnen är mottagliga för olika slags kunskaper under olika perioder

- Vi försöker också se varje enskilt barn och stimulera deras personliga intressen, betonar lärarna Cathrine Lindström Mårdh och Kia Bergeå.

- Men också skolmiljön är viktig. Här har vi allt vårt undervisningsmaterial på hyllor åtkomliga för barnen och där sakerna är placerade utifrån svårighetsgrad, tillägger de.

I dagsläget går 43 barn i åldrarna sex till tolv år i montessoriklassen. Det innebär att olika årskurser, från förskolan till sjätte klass går tillsammans.

- Det ger en samvaro som är en betydelsefull del i barnens socialiseringsprocess som ju också är en viktig hörnsten inom montessoripedagogiken.

Mattias Pallin och Philip Jacobsson går bägge i sjätte klass och är helnöjda med åren i montessoriklass.

- Absolut. Det är jättebra. Vi får välja mycket själva vad vi ska göra. Jag gillar att måla och har blivit ganska bra på det, berättar Philip Jacobsson.

- Tack vare att vi själva få bestämma mycket så blir också skolarbetet, till exempel matematik, mycket roligare, menar Mattias Pallin.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons