Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monster-bilar ska dra stor-publik

Annons

Alla motorintresserade i Dalarna får nog en adrenalinkick av nyheten om musik- och motorfestivalen i Älvdalen i sommar. Det blir nämligen en SM-deltävling i monsterrace under festivalveckan.

I samband med festivalen i Älvdalen, alltid vecka 32, har det sedan starten för fyra år sedan varit mängder av arrangemang för alla smakriktningar och intressen.

Bilparader genom byn, hastighetskörning på Nässjön och annat har tilltalat de motorintresserade från hela norra Dalarna.

I år finns möjligheten att intresset bland motorfolk blir extra stort för festivalen. Dessutom kommer det att bli tv-sändningar från Älvdalen.

Torbjörn Wallin och Niclas Nouvel, som är ansvariga för festivalen, släpper nu nyheten om monsterrace.

Det är en av de fyra deltävlingar i svenska mästerskapen i monsterrace som nu kommer att hållas på det blivande industriområdet i Märbäck.

SM-deltävlingarna brukar locka mängder av åskådare. En deltävling i Globen lockade fullt hus och en deltävling i Ed hade 15 000 betalande. Så chansen att det kommer extra mycket människor till Älvdalen i samband med festivalen i år är extra stor med detta arrangemang.

Monsterrace är tävlingar med de där bilarna med otroligt stora hjul som ni kanske har sett på tv någon gång. Bilarna väger flera ton och kan ha upp till 1 500 hästkrafter.

- Bäst kan man beskriva det som "dragracing på hinderbana", säger Patrik "Putte" Tenbrock, som är en av det tiotalet aktiva tävlingsförarna i Sverige i denna sport och en av dem som kommer till Älvdalen för att göra upp om SM-titeln.

Under festivaldagarna blir det också, som vanligt, en mängd aktiviteter i Kyrkbyn och i många byar. Bilutställning, mängder av aktiviteter, dragkamp, tivoli, dans i Älvdalsparken, underhållning, tävlingar och mycket annat. Bland annat den ständigt växande bilparaden; River Valley Run, som startar i samband med monstertävlingarna i Märbäck.

Det är ett 15-tal föreningar som ställer upp med omkring 300 funktionärer och ordnar aktiviteter, säger Torbjörn Wallin. Vi har dessutom ett 50-tal företag som ställer upp för festivalen.

Det är roligt att det är ett så stort stöd för festivalen i Älvdalen och att stödet håller i sig år efter år, säger Torbjörn Wallin och Niclas Nouvel.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons