Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monopolets hyckleri

Annons

I ett anfall av simulerad vånda hävdar Systembolaget i en annons i FK den 19 juni att alkoholskadorna skulle mångdubblas om produkten köptes på "den fria marknaden".

Systembolagets moraliska konvulsioner över en kommande försupen generation, som alltså inte supit ner sig genom bolagets försorg, är enbart billigt bondfångeri.

Mina damer och herrar! Det är inte platsen eller butiken där Svensson inhandlar alkoholen som gör honom till spritslav. Det är innehållet i flaskorna han dricker ur.

Jag tror ingen alls funderade på var någonstans en före detta arbetskamrat köpt spriten, den dag han i berusat tillstånd, sköt mot en sandlåda där små barn lekte.

Det var samme snälle, lite blyge, arbetskamrat som jag en gång såg hålla upp ett flygfä mot solen för att torka dess vingar.

Så verkar innehållet i Systembolagets produkter, med all önskvärd tydlighet. På vanliga hederliga människor.

Bolaget som nykterhetsfrämjare! Vilken gränslös dubbelmora! Aldrig någonsin har Systembolaget lyft ett finger för att hjälpa en dödligt skadad kund. Varenda människa i det här landet tror jag begriper att Systembolagets plötsliga fruktan för följderna av ett tilltagande superi beror på sinande kassor.

Ove Aronsson, Dala-Järna

Mer läsning

Annons