Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monopol -med riktiga pengar

Annons

Som tidningen tidigare berättat beslutade en enig kommunstyrelse i Gagnef att säga nej till Adaktussons och hans finansbolag Upland Securities bud på kommunens 6 387 elverksaktier. Erbjudandet om 3 500 kronor per aktie gällde under förutsättning av att finansbolaget fick förvärva kommunens samtliga aktier.

Kommunstyrelsen bestämde sig för att slå vakt om ett fortsatt lokalt ägande och kommunen planerar också att sälja 1500 till 1600 aktier till det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäder. Syftet är att öka kommunens ägarinflytande.

Under torsdagen uppgav Hans Adaktusson att han förvärvat totalt drygt tio procent av elverkets aktier.

-Jag kommer att fördela dem på erfoderligt antal bolag i akt och mening att kringgå rösträttsbegränsningen, som jag anser är en inskränkning i demokratin, berättade han.

I en kommentar till kommunstyrelsens beslut säger han att han "mycket noga kommer att följa elverksstyrelsens fortsatta arbete", att han "med stort intresse ser fram emot resultatet av utredningen om en fusion mellan Gagnefs Elverk och Leksand-Rättvik Energi" och att han "inte kommer att se känslomässigt på det som varit, utan hoppas på ett konstruktivt samarbete med styrelsen och andra aktieägare".

Det kan tolkas som att han kommer att behålla de aktier han förvärvat.

Men samtidigt väljer han att avstå från att besvara en fråga om han planerar att sälja de nyköpta aktierna till sin motpart Leksand-Rättviks Energi AB.

I dag går tiden ut för såväl Leksand-Rättvik Energis som Upland Securities erbjudande om att köpa aktier till ett pris av 3 000 kronor.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons