Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monika har följt Sälens expansion

Annons

Ända sedan 1960 har hon varit på i stort sett samma jobb och hon har "tagit reda på" efter åtskilliga tusental fjällturister under mer än fyra decennier.

- Tänk så fort tiden går ändå. Jag har trivts på jobbet och fått uppleva en fantastisk utveckling. Det var inte många stugor då jag kom hit första vintern. Det var 1960, säger Monika.

Inte var det många skidbackar heller. Då fanns bara Sälenstugan och Högfjällshotellet med varsin släplift. I dag är Sälenfjällen sex stora skidanläggningar, över 100 skidbackar med liftar och cirka 60 000 turistbäddar i hotell och stugbyar.

Då Gustafstösen Monika kom till sitt första jobb i Sälenfjällen så var det till Blåbandsrörelsens fjällgård vid Sälsätern. Där skulle hon jobba över en vinter. Föreståndare var Sälenparet Bertil och Elisabet Lind som då också höll på med att bygga pensionat Lindvallen, början till den stora Lindvallenanläggningen som finns i dag.

- Meningen var att jag skulle jobba i köket över vintern, men jag blev kvar och det blev jobb året runt. Då vintersäsongen var över fick jag syssla med städning och matlagning åt jobbarna som höll på med att bygga Lindvallen. Det nya pensionatet invigdes till sportlovet 1961, berättar Monika.

Monika bildade också familj i Transtrand och frånsett något år då hon var hemma med barnen så har hon blivit kvar vid Lindvallen fram till pensioneringen. Entreprenörer har kommit och gått, anläggningen har fått nya ägare och blivit börsnoterad, men städerskan och senare städförmannen Monika, hon har bestått.

- Jag har gillat jobbet. Det har varit ganska fritt och skidspåren för att åka längdåkning har jag ju haft inpå mig häruppe, berättar hon.

Fjorton gånger har Monika åkt Tjejvasan och genom åren har det också blivit ett antal Vasalopp i Öppet spår. Däremot har hon aldrig blivit någon biten utförsåkare.

- Jag försökte att åka utför en gång under den första vintern jag var här. Men det var inget för mig, sånt får turisterna roa sig med. Jag städar hellre efter dem, säger Monika som blir en pigg och vital pensionär.

Sedan slutet av 80-talet har Monika varit arbetsledare och förman för städverksamheten inom Lindvallen. Hon har då organiserat städningen av stugor och allmänna utrymmen, men städningen har till stor del utförts av städfirmor på senare år.

Nu har hon gjort sin sista arbetsdag efter 45 års servicearbete åt fjällturister. Men Monika är inte orolig för att pensionärslivet ska bli tråkigt.

- Nej, det är ingen fara. Jag har många intressen som nu ska få mer tid, bland annat trädgårdsarbete och vävning, säger Monika som sannolikt har en rekordlång yrkeskarriär bland de anställda i fjällen.

Dessutom på i princip samma jobb och hos samma arbetsgivare som då hon började. Frånsett då att Lindvallen bytt ägare en gång och dessutom under åren vuxit till den stora skidortskoncernen Skistar medan Monika plikttroget låtit sopen gå.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons