Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica får studera i påvens bibliotek

Annons

Monica Langwe studerar bokbinderi på Leksands folkhögskola och tar i vår examen efter fyra års studier.

- Under mitt tredje studieår fördjupade jag mig i historiska bokbandstekniker både praktiskt och teoretiskt.

Monica blev extra intresserad av de "mjuka banden", en teknik som fått en relativt liten uppmärksamhet. Historiskt hade den svårt att konkurrera med mer utsmyckade band. Tekniken tillämpades vid inbindning av band med brukskaraktär, exempelvis protokoll och anteckningar. Monica upptäckte att det var en teknik med oändliga möjligheter till variation.

För att studera denna teknik närmare for Monica till Estlands huvudstad Tallin och dess stadsarkiv där hon valde och analyserade 22 mjuka band. Hon gjorde liknande studier av lika många mjuka band på Carolina Rediviva i Uppsala, Östasiatiska museet och Kungliga biblioteket i Stockholm. Studier som utgör grundarbetet till en bok hon ger ut i maj i samband med sin examen. Boken, som har medeltida formgivning, beskriver tekniken samt visar ett inspirerande galleri.

För drygt två år sedan var det en kollega till Monica som lite på skoj undrade om hon inte skulle passa på att besöka Vatikanens bibliotek.

- Varför inte? tänkte jag, berättar Monica.

En idé planterades och Monica såg en möjlighet att jämföra tekniker av mjuka band i så många länder som möjligt.

- Jag hade hört att Vatikanens bibliotek hade åtta kilometer hyllor med unika böcker. Men hur skulle man kunna komma dit? Det gällde att få kontakt med några katolskt troende människor.

Den kontakten sökte Monica via Davidsgården i Rättvik. Där fanns en katolsk kvinna som hänvisade vidare. Monica fick kontakta ytterligare en handfull individer och institutioner. Hon till slut tag på en kvinna, som tidigare arbetat på Vatikanens bibliotek och dokumenterat drottning Kristinas samling. Den kvinnan hjälpte Monica med en rekommendation till biblioteket.

Monica fick igång skriftväxling med bibliotekets chef för "Printed Books".

- Jag förklarade mitt projekt och fick sedan framföra en officiellt skriftlig förfrågan till högre instans på biblioteket.

I ett svaret från Vatikanens bibliotek hälsades Monica välkommen.

- Men först måste jag läsa in och ta hänsyn till bibliotekets regler för besökare.

Regler som redovisades på sex A4-sidor.

- Där står att jag ska bära propra kläder, jag får en anvisad plats i ett studierum, jag får inte prata med någon utan beställa de böcker jag vill studera i förväg och de kommer att ligga framme på min plats.

Dessutom måste Monica förse sig med en rad olika intyg från olika personer, som intygar hennes professionalitet på området.

- Jag måste kunna intyga att jag har den kunskap som krävs för detta specialtillstånd. Lever jag inte upp till regler och krav kan de stänga av mig från bibliotek över hela världen.

Precis som från övriga bibliotek kommer Monica att studera cirka 22 band. Det gäller att i förväg kunna specificera exakt vilka böcker hon vill studera så att de blir just de som passar för Monicas studier.

- Jag kommer att besöka biblioteket under fem dagar. Under vistelsen i Rom får jag bo på svenska institutet. Även dit krävdes en ansökan och framförande av speciella skäl för att få logi.

Resan till det unika biblioteket genomför Monica sista veckan i april i år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons