Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica är galen i idrott

Annons

Har man Faluns "Mr Fri-idrott", Kurt Sundin, som pappa, är det kanske ofrånkomligt att man får ett gediget idrottsintresse.

För Monica har det i vart fall aldrig varit någon tvekan.

Från sju års ålder satsade hon på en egen idrottskarriär.

- Jag kom så småningom att framför allt satsa på löpning 100 och 200 meter, säger hon. Och på längdhopp.

När hon som 12-åring hoppade fem meter i längd i Buster Cup-finalen på Stockholms Stadion, toppade hon faktiskt Sverigelistan i längdhopp.

- Men det var minst lika roligt när det blev USM-guld i svensk stafett, när jag var 16 år, säger Monica. Jag sprang förstasträckan, som var 100 meter.

Hon avbröt den egna aktiva karriären när hon var 18 år.

Däremot fortsatte hon att vara aktiv på Falu IK:s egna tävlingar som funktionär.

De senaste åren har hon varit tävlingsledare på flera stora tävlingar, bland annat USM, och har tagit över pappa Kurts roll att kombinera tävlingsledningen med att vara speaker.

I september väntar ytterligare en stor tävling för Falu IK - mångkamps-SM. Och mycket tyder på att det också då är Monica som blir "spindeln i nätet".

Monica är även förbundsdomare i friidrott, och de senaste nio åren har hon dessutom varit en av ledarna för Falu IK:s många låg- och mellanstadieungdomar som tränar friidrott.

- Vi har ungefär 200 barn i träning, säger Monica. På lågstadiet tränar de en gång i veckan och på mellanstadiet två.

Falu IK:s stora framgångar på seniornivå är kanske en av de bidragande orsakerna till att så många ungdomar vill vara med i friidrottsverksamheten.

- Susanna och Jenny Kallur är mycket populära bland barnen, menar Monica. När de är här och tränar slår de sig gärna ner med barnen och att få träna samtidigt som sina förebilder är uppskattat.

Monica gillar verkligen att arbeta med barn.

- Det ger oerhört mycket, säger hon. Det handlar inte bara om idrott. Det kan vara någon som kommer och berättar att han tappat en tand, eller att familjen fått en ny hund. Eller att de varit till Kanarieöarna. Barnen lär sig mycket socialt. De lär sig att vara kompisar och att ta kontakter med andra barn. Och att stötta och hjälpa varandra.

I Falu IK är åldersstrukturen bland ledarna ung. Bland annat finns sju-åtta unga tjejer med.

- Väldigt roligt att intresset är så stort, menar Monica.

Som en av ledarna för Gävle-Dala Friidrottscenter arbetar hon också aktivt för att få fram ytterligare ledare.

- Friidrotten har just nu en kampanj som heter "2006 nya ledare till 2006". Och vi är på god väg att klara det, berättar Monica, som just i dagarna ska hålla i utbildningen för 20 nya ledare.

I lördags fick Monica ett bevis för att hennes insatser uppskattas. Då fick hon Föreningssparbankens ledarstipendium på 5000 kronor.

Ett stipendium som för 17 år sedan tilldelades hennes pappa.

Annars längtar Monica mest efter våren och utesäsongen.

- Premiär 23 april med stafetten runt slottet i Uppsala, säger Monica.

En stafett hon själv varit med och vunnit inte mindre än fem gånger under åren.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons