Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momsstrid i backen

Annons

Tvisten har pågått i flera år mellan å ena sidan de svenska skidanläggningarna med Sälenjätten Skistar i spetsen och å andra sidan Skatteverket.

Kammarrätten har i en dom i somras gett Skistar rätt och, liksom skidanläggningarna, kommit fram till att det är skidåkningen, inte liftåkningen, som är huvudsyftet med aktiviteten i skidbackarna.

Enligt momsreglerna ska upplåtelse av idrottsanläggning beskattas med sex procent moms medan persontransport beskattas med tolv procent moms.

Skatteverket har som väntat överklagat kammarrättens dom. Enligt verkets experter finns det en regel som uttryckligen säger att transport i skidlift ska ha tolv procent moms.

Skistar och andra skidanläggningar har sagt att sänkt liftmoms kommer att direkt komma skidåkarna till del. Sett till liftomsättningen i hela landet innebär de sex procentens mellanskillnad en momsintäkt för staten på drygt 50 miljoner kronor om året.

För Skistarkoncernen handlar det dessutom om 140 miljoner kronor för mycket som bolaget betalat in i moms sedan 1997 och som man kan få tillbaka om man vinner moms-slaget mot Skatteverket.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons