Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momssänkning gör skillnad

Annons

Liza Marklund och Henning Mankell. De är de populäraste författarna i Ludvika för tillfället. Åtminstone vad gäller inbundna böcker.

- Marklund kom den 29 maj ut med sin nya bok Prime Time, och i förra måndagen kom Mankells nya deckare.

Överhuvudtaget är det just deckarna som går bäst.

- Vi har upptäckt att folk i år också tenderar att prova de nya, och inte ännu etablerade författarna, fortsätter Kristiansen.

- I första hand är det tre nya deckarförfattare, som börjar röra på sig. Det är den danske Davidsson och de båda svenskorna Bodil Mårtensson och Anna Jansson.

Gemensamt för de tre är att de förutom mord och elände har ett stort socialt engagemang.

- Oftast är det så att män skriver mer renodlade deckare, medan kvinnor blandar in hem och familj.

- Speciellt de kvinnliga läsarna verkar tilltalas av den nya typen av deckare. Men även män vågar testa i viss utsträckning.

- Det förefaller dock vara så att män har något högre tröskel än kvinnor när det gäller att läsa böcker skrivna av någon med det motsatta könet. Det är nästan bara de kvinnliga författare som fått stor massmedial uppmärksamhet som lockar killarna.

Någonting annat som är påtagligt är pocketböckernas frammarsch.

- Sedan bokmomsen sänktes får man en pocketbok för omkring femtiolappen, och då kan man köpa den på vinst eller förlust.

- Många köper några pocketböcker för att ta med på semestern. De är små och därmed lätta att få ned i väskan, och så billiga att man kan slänga bort dem om de inte verkar bra.

Att pocketböckerna även har kommit till tågstationer och bensinmackar, har inte inneburit någon märkbar försämring för Rahléns försäljning. Kanske beror det på att varken Statoil, Tanka eller OKQ8 Snöån satsar särskilt hårt på bokförsäljning.

- Men visst ser vi dem som konkurrenter, även om vi tror att kundgrupperna inte är riktigt desamma, konstaterar Kristiansen.

- De som går till bokhandeln kommer speciellt för att köpa böcker, medan de som handlar på bensinstationen tar boken för att den står där.

- Det är bara att hoppas att kunderna ställer upp, och är köptrogna sin stad. Så att vi även i fortsättningen får ha en bokhandel.

För övrigt har Rahléns laddat upp med enkla svenska böcker inför turistsäsongen.

- Många utlänningar, speciellt tyskar och holländare, kommer in och vill ha hjälp att hitta lättlästa svenska böcker, som de kan använda för att lära sig språket.

- Till dem brukar vi rekommendera Astrid Lindgren eller naturböcker.

- Särskilt mycket tycker de om Sverigeböcker som fokuserar på jakt, fiske och naturen. Då kan de lära sig svenska, samtidigt som de lär känna de trakter som de kommit för att semestra i.

Annars hoppas Rahléns och Harriet Kristiansen mest på en sommar med sådär lagom vackert väder.

- Det ska vara precis så varmt att det är behagligt att vara ute, men ändå inte så hett att folk inte orkar röra på sig.

- Än så länge ser det mycket hoppfullt ut, säger hon.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons