Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momentum säljer guldkalv

Annons

Momentum Software är IT-koncernen som växte så att det knakade. Den växte så mycket och så snabbt att kostymen blev för stor och vinsterna förbyttes i förluster. I årsredovisningen för 2001 visade Momentum en förlust på 18 miljoner kronor, med en total omsättning på 109 miljoner.

Koncernledningen tvingades ansöka om rekonstruktion.

Som ett led i rekonstruktionen säljer Momentum nu en av sina mest framgångsrika produkter, faktureringssystemet Stair Ways, till det finska IT-bolaget Bas Ware Oyj:s svenska dotterbolag Bas Ware AB.

Momentums vd, Bengt Östling, anger två orsaker till försäljningen.

- Vi vill koncentrera oss på system för fastighetsbolag. Försäljningen ger oss också ett likviditetstillskott.

Varför säljer ni en såpass framgångsrik produkt?

- Det är en sådan liten del av våran omsättning, Stair Ways omsatte 17 miljoner i fjol. Vi omsatte 92 miljoner på de andra delarna.

BasWare var Momentums främste konkurrent i Sverige när det gällde faktureringssystem. Genom förvärvet av Stair Ways kommer BasWare att få en dominerande ställning på den svenska marknaden och företaget siktar nu på att växa på den nordiska marknaden.

Stair Ways-delen omfattar 23 anställda, 21 i Falun och två i Uppsala. Bas Wares vd Hannu Vaajoensuu har tillbringat två dagar i Falun för att övertyga personalen som jobbar med Stair Ways att verksamheten kommer att fortsätta som vanligt och på samma plats, trots ägarbytet.

- Vi har inga planer på att flytta överhuvudtaget. I själva verket undersöker vi möjligheterna till att utöka vår verksamhet i Falun. Kanske kommer vår kundservice att placeras i Falun. Men vi är mitt i processen och vet mer om det i augusti.

Momentum är ett företag i gungning, hur har det påverkat affären?

- Det snabbade upp processen. Avtalet är utformat så att det inte finns någon risk att problemen i Momentum påverkar oss.

Kommer ni att dra ner på den personal ni tar över i och med Stair Ways-köpet?

- Definitivt inte.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons