Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möljan håller greppet om publiken

Annons

Kvar av arrangemanget blev Söderbärkemöljan och det är minsann inte det sämsta, en gatufest i byformat som lockat både byfolk och turister i stora skaror.

I lördags var det dags igen. Det var fjortonde gången och intresset tycks inte avta, det kunde möljanbasen Gunnar Jansson själv konstatera när vi träffade honom tidig förmiddag vid scenen i Trekanten.

Inte minst belåten var han över väderleken; inte så varmt så att presumtiva festdeltagare fastnade på badstränderna men heller ingen ängslan för att slitaget på paraplyerna skulle bli alltför kraftigt.

Perfekt möljväder, alltså, vare sig man proriterade sitt eget lilla firande till Folkets park, kyrkan, hembygdsgården, Capellet eller bara valde att drälla runt så där i största allmänhet.

Folket flanerade på gatorna, köpte lotter, fyndade hos knallarna och - det kanske viktigaste av allt - umgicks och språkade en stund över rullatorer och barnvagnar.

Trivselfaktorn var hög när trollgubben Janne Jansson (Vibberto) från Vibberbo lockade fram den ena glädjespridaren efter den andra till scenen.

Barkens Spelmän, anförda av fiolspelande prästen Jan Andersson spelade sugande polskor och folket i Bärkebälgarna drog som vanligt sitt strå till stacken när det gällde att hissa upp mungiporna på bärkebor och tillresande.

Bara för att ta ett par exempel av allt nöjsamt som örat och ögat bjöds på under dagen. Satsningen på lokala förmågor är medveten och påtaglig.

- Det här är verkligen trevligt, noterade Eric Lundgren från Ludvika, något av en veteran i sammanhanget. Han har varit med under gott och väl hälften av möljorna och sett till att de yngsta har kunnat frekventera hoppborg och karusell eller festa på popcorn och sockervadd.

Det är ingen överdrift att påstå att möljan är en hela Söderbärkes angelägenhet och den som tar till den gamla slitna lögnen om att det aldrig händer nåt på platser av den här storleken skulle aldrig klara ett test med lögndetektor.

Bara att läsa programmet över alla aktiviteter tar bortåt en halv dag, även om man är normalt läsbegåvad.

Men som sagt: det är, som alltid vid såna här arrangemang, publiken som gör festen till den fest det är, den sociala samvaron.

I vimlet såg vi hemvändande Mr Söderbärkeparken, Thorsten Larsson (numera ludvikabo) med hustru och tevekänd son, författaren Gösta Backstroem från Tunkarlsbo och dragspelssamlaren och spelmannen Stig Söderstedt från Västerbyhyttan som cyklat hit (3,2 kilometer) för att uppleva byns största fest.

- Tänk vad roligt att det kommer så mycket folk, konstaterade han.

Gunnar Jansson håller med.

- Men det är omöjligt att veta hur mycket folk som deltar. Dom står inte stilla så länge att man hinner räkna dom, skrattar han. Men i fjol uppskattade dom att det kom ungefär 6 000.

- Det lär nog bli nånting sånt också i år.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons