Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mölja i solsken lockade besökarna

Annons

Marknaden började officiellt klockan tio men det var klent intresse till en början. Kanske berodde det på att det pågick en auktion på annan plats.

En nyhet för året var agilityuppvisning på grusplanen vid Folkets hus. Det var Fagersta kennelklubb som tillsammans med ett tiotal hundar visade upp den mycket populära banhoppningen.

- Det är jätteroligt, man vet aldrig vad som händer, sade Kicki Sundqvist som är agilityinstruktör i klubben.

Banan består till stor del av hopphinder men också av "klätter-hinder". På dessa finns markeringar som hunden måste sätta tassarna på, annars blir det poängavdrag.

- Är hunden försiktig går det bra men är den fokuserad på nästa hinder så brukar de bara rusa vidare.

Kennelklubben stannade hela dagen och visade hinderhoppningen. Något som blev ett mycket uppskattat inslag i årets Mölja.

Vid Folkets hus var det också uppvisning med får och vallhundar. Något som sedan tidigare är ett mycket populärt inslag. I år flyttades dock uppvisningen från hamnen, vilket medförde att många missade uppvisningarna.

Som traditionen bjuder kördes traktor med vagn mellan reklampelaren vid marknadsstånden och hembygdsgården. Höns- och kaninraser, ko och kalvar samt får och lamm visades vid hembygdsgården. I år fanns också möjlighet till ponnyridning. Det var Marie Strandberg som hämtat sina hästar från Bisen. Även Mats Norell från Dala Husby fanns på plats och erbjöd turer med häst och vagn.

- Jag kommer från Söderbärke, men har aldrig varit hit på Möljan tidigare. Det är en lagom stor och trevlig tillställning, sade han.

Vagnen han körde var från sekelskiftet och kusken själv var också tidsenligt klädd för att göra det lite festligare.

Helge Hedblom och kompisen Egon Pettersson fanns på plats, precis som förra året, och visade slagruta och pekare.

- Alla åldrar är intresserade av att prova, konstaterade Hedblom, som lånade ut redskapen i fråga.

På marken hade Helge mätt ut vattenlinjer och andra energilinjer som han markerat med plastband. Med stort intresse passade besökare på att själva se om de kunde få slagrutan att göra utslag.

Själva marknaden var något mindre i årets upplaga av Möljan.

- Det krockade med andra händelser, sade Amanda Lövgren, som ändå var glad.

Intresset för Möljan fortsätter utan tvekan att växa.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons