Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjligt avvisa till Afghanistan

Annons

Asylsökande kan nu avvisas till Afghanistan, sedan Migrationsverkets rättschef fattat ett vägledande beslut.

Fallet rör en afghansk man från huvudstaden Kabul som kommit ensam till Sverige och redan för över två år sedan fick sitt första avslag på asylansökan och beslut om avvisning.

Då verkställde Sverige inte avvisningar med tvång till Afghanistan. Mannen beviljades därför, i likhet med omkring 400 afghaner, ett tillfälligt ettårigt uppehållstillstånd under den tillfälliga utlänningslag som gällde mellan den 15 november 2005 och den 31 mars 2006.

Men avvisningsbeslutet upphävdes inte, eftersom verket ansåg att "ensamma män har bra förutsättningar att återintegreras i Afghanistan," och borde kunna återsändas med tvång inom överskådlig tid.

I januari i år ansökte mannen på nytt om uppehållstillstånd. Han angav att han inte kunde återvända på grund av talibanerna och en rad andra olösta problem.

Någon sådan prövning har mannen dock inte rätt till, enligt reglerna i den nya utlänningslag som gäller sedan den 1 april 2006. Migrationsverket lät därför pröva om det fanns hinder för mannens avvisning.

Avvisningshinder kan uppstå om nya politiska, praktiska eller medicinska omständigheter kommit i dagen.

Men några sådana kan Migrationsverkets rättschef Henrik Winman inte se.

Winman konstaterar visserligen att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats det senaste året, vilket särskilt drabbat kvinnor. Öppna strider pågår i söder, och attentat har blivit vanligare i andra delar av landet.

Men i Kabul, varifrån mannen kommer, råder en relativ stabilitet och ingen väpnad konflikt i folkrättslig mening, enligt verket. I Kabul finns också den internationella säkerhetsstyrkan Isaf, den afghanska regeringen och övriga internationella organisationer, och där pågår utbildning av afghanska poliser och soldater.

Verket baserar sin analys på uppgifter från den svenska och brittiska regeringen, liksom från FN:s flyktingorgan.

Eftersom mannen har fru, barn och föräldrar i Kabul, och i övrigt saknar skäl till uppehållstillstånd, ska han självmant lämna Sverige och återvända till Afghanistan.

Beslutet om avvisning kan överklagas till migrationsdomstolen. Frågan om uppehållstillstånd är dock juridiskt utagerad.

TT

Mer läsning

Annons