Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjligt att vara folkbokförd på två adresser samtidigt

Annons

Nu kan man bo på mer än ett ställe, så kallad dubbel bosättning. Då ska man vara folkbokförd där man har sin familj, det vill säga, den äkta hälften eller sambon och/eller hemmavarande barn.

Utan familj går skattemyndigheten, som ansvarar för folkbokföringen, främst efter var arbetsplatsen är belägen, i andra hand utifrån bostadens yta och standard.

Det vill säga, bor du på ett ställe i en liten skrubb utan toalett och på det andra i en sexrumsvilla med jacuzzi, ska du vara folkbokförd på det senare stället.

En student på högskolan Dalarna, som föredrar att vara anonym, var länge folkbokförd på sin tidigare adress i Stockholm.

- Dels var det för att jag skulle flytta ett par gånger inom Borlänge och inte ville krångla mer än en gång, dels var det för att inte ställa till det för en kompis som bodde i min lägenhet.

Nu är studenten dock skriven i Borlänge.

- Det blev sådant krångel med posten att det var enklast. Men jag tror att erbjudanden till dem som folkbokför sig här skulle göra att man snabbare kom till skott.

Folkbokföringen påverkar var man ska betala skatt, var man röstar med mera. Det kan också påverka rätten till planerad sjukvård.

Landstinget Dalarna kan till exempel hänvisa studenter till deras ordinarie landsting om de inte är skrivna här. Det gäller dock inte akutsjukvård.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons