Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjlighet till förbättring

Annons

Under helgens skogsdag i Björbo deltog personal från lantmäteriet för att informera om sin verksamhet och även om läget när det gäller Björbo omarrondering.

Per Holmberg visade bland annat en fastighetskarta från gränstrakterna mellan Floda och Gagnef.

- Den visar tydligt skillnaderna i fastighetsstruktur, förklarade lantmätaren.

Han berättade att när arbetet med Björboförrättningen går in i ett slutskede kommer lantmäteriet att arrangera ett informationsmöte i grannorten.

- Vi hoppas att redan under hösten kunna ge både skriftlig och muntlig information till markägarna i Dala-Floda om hur en förrättning går till och vad den kan leda till, sade han.

Hittills har dock ingen markägare ansökt om en omarrondering i Dala-Floda.

- I det här skedet vill vi inte ha några ansökningar och heller inga protester. Syftet med att genomföra ett informationsmöte är att ge markägarna kunskap att ta ställning till om de vill ha eller inte ha en förrättning, berättade Holmberg.

- Genom att sprida kunskap vill vi ta reda på om det finns ett intresse för att förbättra ägostrukturen och se till så att en eventuell förrättning inte överklagas på grund av okunskap. Att markägare besvärar sig är helt i sin ordning, men det är samhällsekonomiskt slöseri om det visar sig bero på att vi inte gett dem tillräcklig kunskap, tillägger han.

När det gäller förrättningen i Björbo berättade Holmberg att uppgifter om ersättningar och vägbyggnadskostnader kommer att skickas ut under juni:

- Då har markägarna semestern på sig att titta närmare på de nya innehaven och komma med synpunkter på skogsvärderingen

.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons