Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjligen en ny polis till Ludvika

Annons

Det blev kontentan när länspolisledningen på torsdagen kom till Ludvika för överläggningar med kommunalråden Roger Stål (s), Ludvika och Leif Nilsson (s), Smedjebacken.

Träffen ägde rum bakom stängda dörrar i Stadshusets Säfsensal där kommunalrådens skriftliga uppvaktning i polisfrågan överlämnades till länspolismästare Matts Johansson.

Det var först efter nämnda träff som media tilläts ställa frågor till de medverkande.

Med på mötet var vice diton Bertil Stråhle, säkerhetschefen i Ludvika kommun, Börje Karlsson och kanslichefen i Smedjebacken Ewa Dagwall.

Vad som kunde uppfattas som mycket märkligt var att Ludvikapolisen inte var representerad. Uppgifter till tidningen gör gällande att ingen i polishuset hade en susning om att polisledningen befann sig i Ludvika.

I uppvaktningen, som tidningen utförligt presenterade redan för ett par veckor sedan, kräver kommunalråden att tio nya poliser ska anställas i närpolisområdet.

Detta anser de vara en förutsättning om en acceptabel grundbemanning ska kunna upprätthållas.

Men de högt ställda förväntningarna kom snabbt på skam.

- Just nu har Dalapolisen ett totalt anställningsstopp, var det raka beskedet från länspolismästaren.

En tröst i sammanhanget är emellertid att länet för närvarande har 23 polisaspiranter som trots anställningsstoppet kommer att erbjudas arbete när de är klara. En av dessa finns i Ludvika och kan, om hon så önskar, fortsätta som färdig polis i december månad.

I dag, fredag, är det kallat till möte med länspolisledningen, enhetscheferna och chefen för länsenheten. Då ska det bland annat handla om hur resurserna på bästa sätt ska kunna användas i den fortsatta kampen mot brottsligheten.

- Det är inte bara här utan på flera andra håll i länet där man upplever att polisen har för lite folk, fortsätter länspolismästaren och nämner Avesta, Falun och länets norra delar, företrädesvis Sälen där det brukar hända en hel del tråkigheter.

- Rikspolisstyrelsen har ganska bra koll på läget och jag tycker att vi är väl gynnade. Vi kan därför inte förvänta oss mer pengar till Dalarna.

Kommunalråden intog en låg profil och ingen av dem uttalade någon besvikelse över att de inte fick gehör för några tio nya tjänster. Resonemanget, bakom "lykta dörrar" uppges trots allt ha haft en konstruktiv karaktär.

- Det är inte helt lätt att se en ökning av resurserna men vi måste lyfta det här. För vår del gäller det att jobba på politiskt, konstaterade Stål, som liksom sin kollega i Smedjebacken är införstådd med att en upprustning av den lokala polisverksamheten kan komma att ta sin tid.

- Utarmningen har pågått länge. Nu måste det börja gå åt andra hållet även om vi måste se det långsiktigt, säger Nilsson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons