Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MOH-teamet har förstärkts - och når fler

Annons

Sedan drygt en månad tillbaka får också människor i Faluns ytterområden tillgång till landstingets MOH-team - det vill säga omfattande hemsjukvård i livets slutskede.

Förkortningen MOH står för medicinskt omfattande hemsjukvård. MOH-team har funnits i centrala Falun i snart sju år och från och med den första april i år omfattas också Grycksbo, Svärdsjö och Bjursås.

- När vi startade 1998 var det vissa vårdcentraler som valde att själva ta hand om den här typen av vård, men sedan dess har ledningsgruppen sett att behovet av MOH-team finns i hela kommunen. Alla ska ha rätt till lika vård, säger Margareta Ohlén, verksamhetschef.

MOH handlar om vård i livets slutskede, många av MOH-patienterna har cancerdiagnoser. MOH-teamen samarbetar nära med hemtjänsten och fungerar som spindeln i nätet:

- Vi kommer när de behöver och vill. Vi är tillgängliga på telefon dygnet runt. Många patienter har en svår och lång sjukdomstid bakom sig, och vittnar om hur svårt det är att ta sig fram inom landstinget, att de blivit slussade hit och dit. Hos oss får de ett telefonnummer att ringa där de kan nå både doktor, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.

I dag har man hand om ungefär 110 MOH-patienter, och för att möta upp mot ett större upptagningsområde har MOH-gruppen nu förstärkts med cirka tre sjukskötersketjänster.

- På sikt tror jag nog att vi behöver bli ännu större, nu när kommunen tänker lägga ner så många särskilda boenden, säger Margareta Ohlén.

Om ett kvinnoliv i slott och villa

Till Falun kom hon med maken Erik Sundblad och fyra söner på mitten av 60-talet.

På den tiden var det självklart att hon som disponentsfru inom Bergslaget skulle vara obetald arbetskraft, och det jobbet gjorde hon med glans, snille och smak, med utbildning inom Utbildad sömnad, konst och kultur i botten.

Efter makens död 1984 var hon åldersfru i 16 år på Stockholms slott, ansvarig för mycket i det dagliga livet.

Nu är hon tillbaka i Falun och har fullt upp med barn och barnbarn.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons