Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern Linghedsbro byggs nästa år

Annons

Frågan om hur en bro över Hökviksån i Linghed skulle utformas har varit en svår nöt att knäcka. Arbetet har pågått i flera år. Vägverket ville först ha en enklare konstruktion med modernt snitt. Men det ville inte kommunen gå med på.

Den nuvarande bron, om än smal och i dåligt skick, är med sin bågform ett välkänt landmärke. Och ett sådant ville kommunen av kulturella skäl ha kvar och så blir det nu.

Den nya bron blir en bågformig stålkonstruktion med två filer, fri höjd och en gång och cykelbana. Bron blir sju meter bred och har en spännvidd på 38 meter. Den kommer att ge ett smäckrare intryck än dagens bro. Kostnaderna ligger på runt 10,5 miljoner kronor varav bågformen kommunen ville ha kostar 1,5 miljon kronor.

Enligt vägverkets bedömning kommer inte trafiken att öka mellan Linghed och Rönndalen på grund av den nya bron. Men det kommer att ske en omfördelning av den tunga trafiken norr och söder om Svärdsjön tror verket.

På väg 888 söder om sjön antas trafiken öka. På väg 884 mellan Linghed och Böle och på väg 850 mellan Böle och Höganäs förväntas trafiken minska i motsvarande grad.

Byggnadsnämnden har nu beslutat att skicka ut detaljplanen och broförslaget på utställning.

Förhoppningen är sedan att detaljplanen ska kunna antas i höst så att vägverket hinner få med den i sin planering för byggstart nästa år. Men det förutsätter också att vägverket har pengar till brobygget, annars får det skjutas på framtiden.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons