Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern kyrka fyller 40 år

Annons

På midsommardagen firar hela Aspeboda sin jubilar. Den nya kyrkan som ersatt den gamla som förstördes i en våldsam brand 1959, är på många sätt bygdens stolthet. Det är en modern kyrka, men den har ändå på många sätt bibehållit sin föregångares stil.

- Även om vissa kanske saknar den gamla så är vi mycket stolta över vår kyrka, berättar Viola Johansson, kyrkorådets ordförande i Aspeboda.

- Folk kommer faktiskt ofta ut hit bara för att få besöka kyrkan. Sedan har vi också en mycket aktiv församling här, och kyrkan är centrum för mycket här i byn.

Den 7 augusti 1959 är en dag som församlingsborna inte glömmer i första taget. Då brann den gamla 1600-tals kyrkan ner till grunden och endast vissa detaljer kunde räddas ur lågorna. Men det stod snart klart att en ny kyrka skulle resas i Aspeboda.

- Det tog lite tid, förklarar Aspebodas nuvarande präst Svante Nyberg. Bybornas åsikter var delade - en del ville ha en ny träkyrka medan andra ville ha en mer modern byggnad. Kyrkan kom sedermera att byggas i tegel.

- Men den nya kyrkan har ändå samma mått och form som den gamla, fortsätter Nyberg.

- Och trästockarna som entrén är byggd av, är virke från den gamla sakristian. Man går genom den gamla kyrkan in i den nya.

- Sedan klarade sig ju också hela klockstapeln.

Som präst trivs Svante Nyberg mycket bra på sin arbetsplats. Kyrkan är funktionell och lätt att arbeta i, tycker han. Dessutom har den en fantastiskt bra akustik, det har faktiskt spelats in skivor här.

På midsommardagen 1963 invigdes den nya kyrkan i Aspeboda. Det är i morgon precis 40 år sedan, och detta kommer självklart att firas. Dagen börjar klockan 11.00 med en högmässa som hålls av biskop Claes-Bertil Ytterberg från Västerås stift. Kyrkokören och Aspeboda spelmanslag medverkar.

Därefter följer en kyrklunch i församlingshemmet där också en utställning om kyrkan visas. Sven Haglöf, ordförande i Aspeboda hembygdsförening, kommer sedan att hålla föredrag i kyrkan, och Sven Jansson från kyrkobyggnadskommittén visar en film om kyrkbygget. Under dagen kommer även hembygdsföreningens museum att hålla öppet, och alla hälsas hjärtligt välkomna att fira högtidsdagen. De som har möjlighet uppmanas att komma sockenklädda.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons