Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill satsa på HVDC Light

Annons

- Vårt problem är att vi är bundna av precis samma lagar som regeringen när det gäller upphandlingar. Därför gäller det att hitta ett lagligt sätt att se till att den här referensanläggningen blir byggd, säger Per Bill som för dagen inte har någon idé om hur detta ska gå till.

- Svenska Kraftnät och ABB måste hitta den lösningen. Men det får inte ske några lagbrott, säger Per Bill som nyligen besökte Ludvika tillsammans med riksdagens näringsutskott.

- Hela utskottet blev mycket imponerat av allt det nya vi fick se. Det är världsklass i Ludvika. Det finns många intressanta projekt varav HVDC Light är ett. Det är viktigt att det försprång Sverige har på detta område behålls, säger moderaternas näringslivspolitiska talesman.

- Det finns en fin tradition i Sverige av hur vi byggt landet med samarbete mellan Ericsson och Televerket, Asea och Vattenfall. I USA har man löst detta med att alla statliga myndigheter avsätter en procent av sin omsättning för forskningsrelaterade projekt. Hade vi haft en sådan modell så hade Svenska Kraftnät och Vattenfall tillsammans kunna bygga den här referensanläggningen. Men jag bedömer att det ändå inom det lagrum som finns ryms möjlighet för detta, säger Per Bill.

Per Bill avslöjar att de borgerliga partiledarna inom kort kommer att träffas och lägga grunden till regeringsalternativets kommande energipolitik.

- Gudrun har visat att det långsiktigt inte är en hållbar lösning att ha kraftsystemet upphängt i stolpar. Vi kommer att se när lagkraven kommer på nya regionala elnät att blir det lösningar med isolerade kablar eller nedgrävda system. Vi ska utforma lagen så att vi kräver prestanda utan att binda oss för en viss teknik.

- Vi ska nu börja titta på en gemensam borgerlig energipolitik. Det här är en naturlig del att ta upp.

- Södra länkens detaljer kan jag inte men jag skulle vilja se en motsvarande lösning för att ta bort kraftledningarna in i våra storstäder. Det vore bra med ett projekt där vi tog bort kraftledningsgatan i ett riktigt tättbefolkat område. De magnetfält som högspänningsledningar ger skulle jag oroa mig för och jag skulle aldrig bosätta mig nära en kraftledningsgata eller låta mina barn spela fotboll under ledningen.

Per Bill som själv doktorerat tycker att besöket hos ABB och Stri i Ludvika gav mycket till regerinsgsalternativets kommande politik.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons