Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna överträffar det mesta!

Annons

Bidrag till Adoptivcentrum, studieförbunden och till de politiska ungdomsförbunden likaväl som till kultur och kollektivtrafik ställs osmakligt i kontrast till sjukvårdens behov. I stora bokstäver låter moderaterna veta att landstinget endast ska syssla med sjukvård, underförstått landstinget ska inte syssla med kultur, kollektivtrafik och idrott. Det gör ju inte heller landstinget. Landstinget lämnar bidrag till dessa verksamheter men driver dem inte. Beträffande den största posten som moderaterna angriper, kollektivtrafiken, så är landstinget skyldigt enligt lag att göra det.

När det gäller stödet till kulturen så kan man inte vänta sig annat av moderaterna än att de i sin önskan att få ett genomkommersialiserat och enfaldigt samhälle säger nej. De värdekonservativa är tydligen tystade, eller vad säger Ingemar Ström från sin moderata landstingsfullmäktigeplats? Här är det bara att hoppas att det finns tillräckligt mycket genuint kulturintresse och förstånd hos andra politiker att kulturen får sitt oavsett vad moderaterna säger. Det tror jag det gör. Har förresten moderaterna någonsin slagits av tanken att kulturen i vid mening rent av kan vara sjukdomsförebyggande och läkande?

Varför är alla andra bidragsberättigade organisationer och föreningar så tysta? Tycker ni att moderaterna har rätt? Vad säger till exempel Lars Runsvik och Bertil Eek som länets främsta företrädare för idrotten? Gör ni ingen samhällsnytta med hjälp av landstingets pengar? Vad säger företrädarna för folkbildningen?

Har studiecirklar och annan bildningsverksamhet ingen betydelse för folkhälsan och individens utveckling?

Vad säger näringslivets företrädare om ALMI:s uppdrag? Har det ingen betydelse för länets näringsliv? Vad anser samma grupp om landstingets stöd till flygplatserna i Mora och Borlänge? Är det utan värde? Vad tycker ordningsmakten om föreningslivets sociala engagemang? Kanske vet den moderate landstingsledamoten Ulf Berg i Avesta något om det.

På det här sättet skulle jag kunna fortsätta att uppmana företrädare för ett antal organisationer med ekonomiskt stöd från landstinget att säga vad de tycker. Gör ni inte er röst hörd så kan det uppfatttas som att ni håller med moderaterna. Det förefaller mej fullkomligt vettlöst. Upp till bevis nu! Efter höstens val kan det vara för sent.

CHRISTER WAHLBÄCK

Mer läsning

Annons