Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna och annonsen

Annons

Anna-Britta K Hallbom har i en debattartikel reagerat över den moderata annonsen som berättade vad de pengar som inte går till sjukvården används till.

Jag förstår att hon går ut och försvarar sin verksamhet. Det är ett uppdrag som ligger på varje ordförande. Men likväl kvarstår vi vid vårt ställningstagande, nämligen att landstinget ska ägna sig åt sjukvård. Övriga verksamheter ska bedrivas av någon annan, kommun, kommunalförbund, stiftelse etc.

När det gäller de verksamheter som vi vill överföra till kommunerna så kommer det givetvis att ske via en skatteväxling. Vilket förhoppningsvis innebär att man får en närmare och lokalare anknytning till de olika kulturinstitutionerna.

Bidragsberoendet är i dag omfattande för många kulturella och idrottsliga verksamheter. Samtidigt påverkas utvecklingen av dessa bidrag av de statliga respektive kommunala budgetlägena. Något som kan får ödesdigra konsekvenser för föreningar/verksamheter som bygger upp större delen av sin verksamhet på politiskt fattade beslut.

Att vara bidragsberoende innebär att det är budgeten i landstinget och kommunerna som avgör hur mycket kulturen och andra ska få i ekonomiskt bidrag. Med andra ord innebär det att det är politikerna och inte verksamhetens styrelse som har det avgörande inflytandet över föreningens ekonomi.

Helt klart framgår det att för socialdemokraterna gäller det att "köpa" röster genom olika former av bidragsgivning.

En röst på sossarna och sjukvårdens pengar fortsätter att gå till annat än sjukvård.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons