Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater vill få Hedemora att växa

/
  • Moderaterna har sitt valhögkvarter på Åsgatan där Melker Andersson och Jonas Carlgren kommer att tillbringa mycket tid fram till valdagen.  Foto: Johan Källs

Annons

Förvaltningarnas önskemål i investeringsbudgeten uppgår till 40 miljoner kronor.

- Men det finns knappt 15 miljoner kronor, så kan vi inte jobba, slår Melker Andersson fast.

Ett blocköverskridande arbete med att ta fram en framtidsplan för skolan har påbörjats. Melker Andersson vill se att samma sak sker med äldreomsorgen.

Den kommunala skolans dåliga resultat och en allt äldre befolkning kräver planering och åtgärder. Moderaterna ser behovet av attraktivare boenden för äldre, vilket kommer att öka utbudet på villamarknaden.

- Det är mycket som hänger ihop, vi måste få stopp på utflyttningen. En förutsättning för att kunna utveckla kommunen är att den växer, säger Jonas Carlgren.

Det fordras också ett näringsliv som kan frodas och därför vill Moderaterna att kommunen kan erbjuda mark intill riksvägen.

På skolans område är det viktigt att förbättra den senaste tidens dåliga resultat. Moderaterna skiljer sig från de andra borgerliga partierna genom att säga sig vara beredda att lägga ner skolor.

- Tyngdpunkten måste ligga på undervisningens kvalitet och inte på lokalerna. Vi kan inte behålla varje skola om eleverna minskar, det blir i så fall på bekostnad av undervisningen, säger Melker Andersson.

Men det otvivelaktiga målet är ändå att bilda en borgerlig allians efter valet.

- Skulle det bli en svag majoritet som är beroende av småpartier som vågmästare får vi förstås sätta oss ner och se vad som är bäst för invånarna, säger Melker Andersson.

- Småpartier får oproportionerligt stort inflytande i sådana lägen och det blir ofta en bräcklig majoritet, säger Jonas Carlgren.

Melker Andersson konstaterar att i kommunpolitiken handlar det snarare om sakfrågor och inte ideologier. I början av 2000-talet styrdes Hedemora av Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna, vilket var en stark och väl fungerande majoritet enligt Andersson och Carlgren.

- Det finns ju några jokrar med i valet i år, jag tycker det vore olyckligt om Sverigedemokraterna kom in i fullmäktige, säger Jonas Carlgren.

Kännetecknande för framgångsrika kommuner är just en stark kommunledning, anser han.

Mer läsning

Annons