Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater säger nej

Annons

Medicin och geriatrik i Ludvika har i dag 54 vårdplatser. Förslaget innebär ett bortfall på 29 vårdplatser. Detta kan vi moderater i landstinget aldrig gå med på.

En smärre minskning av antalet vårdplatser kan vi motvilligt tvingas godta om vi först har fått trovärdiga garantier för att de kostnadsminskningar denna reducering skulle medföra inte uppstår på något annat ställe (= Falu lasarett) i koncernen Landstinget Dalarna.

Så har det alltid tidigare varit när man slaktat vårdplatser i Ludvika, kostnaderna har flyttats till Falun, men människorna i Västerbergslagen har fått betala. Inga besparingseffekter har därmed uppstått i landstinget.

Patienter som vårdas på medicinkliniken är svårt sjuka, de ligger inte och drar sig i sängarna. Deras vårdtider har successivt krympt under hela 1990-talet och är nu nere på i genomsnitt fyra vårddygn.

De allra flesta av dessa patienter är svårt medtagna när de tvingas ut till fortsatt vård i egen bostad eller i annat boende i kommunen.

Begreppet närsjukvård dök först upp som ett slags mantra för alla egendomligheter i landstingets regi som skulle förklara effekterna av det så kallade WäX-kraftprojektet, som det nu tre år senare inte talas ett dugg om.

Ju mer det talas om närsjukvård desto mer uppfattar människorna i bland annat Västerbergslagen det som något som ska utföras allt längre bort från närområdet, helst i Falun enligt ledande befattningshavare i landstinget.

Landstingets ekonomi är i total kris. Det kommer att göra ont i hela organisationen att få en ekonomi i balans, vilket är en förutsättning för att det i framtiden ska finnas någon sjukvård alls i offentlig regi.

Rejäla prioriteringar är nödvändiga, vilka innebär att de svårast sjuka måste få sina behov tillgodosedda före de mindre svårt sjuka. Därför är förslaget att stänga medicinklinikerna i Avesta och Ludvika inhumant.

Moderaterna i landstinget säger nej till förslaget.

BERNDT EKSTRÖM (M)

Mer läsning

Annons