Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat vädjan

Annons

Barbro Holmberg avlutade i går sitt besök i Dalarna med att komma till Internationella föreningen i Avesta.

Där väntade representanter för Arbetarekommunen, ABF och invandrare.

Strax innan utsatt tid, klockan fem på eftermiddagen, kom Ulf Berg tillsammans med centerns Gunilla Berglund, utvisningshotade Hassan Sadaka och hans gravida hustru Sara.

Ulf Berg gick fram till Barbro Holmberg och frågade varför hon inte svarat på ett brev som kommunalråden i Avesta och Hedemora skrev tillsammans före jul.

- Jag har inte sett något brev från er, svarade ministern.

Ulf Berg förklarade att han och Gun Drugge i Hedemora skickat en skriftlig vädjan om att låta två personer med fast arbete i Avesta få stanna och slippa utvisning.

- En läkare på Avesta lasarett har redan utvisats. Nu väntar företagaren Hassan Sadaka på att polisen ska hämta honom, sade Ulf Berg.

Migrationsministern hälsade på Hassan Sadaka och lyssnade.

- Det ligger en massa förslag på riksdagens bord om nya regler för asylsökande, sade Barbro Holmberg.

- Då borde det vara någon form amnesti om man inte lyckats på sex år, sade Ulf Berg.

- Amnesti tror jag inte på. Jag tror att vi ska ha en kortare process. Alltså kommer man hit som asylsökande ska man få sin sak prövad och sedan ska asylprocessen vara tydlig, sade Holmberg.

- Nu kommer Hassan i kläm. Han har aldrig varit dold i Sverige och har sökt pass. Nu ska han åka tillbaka till Libanon. Här i Avesta har han jobb och gravid hustru, sade Ulf Berg.

När fick du ditt första utvisningsbeslut? frågade Holmberg.

- För fyra år sedan, svarade Hassan.

-Det där tycker jag är en felaktig process. Man blir kvar, trots att man får ett beslut relativt tidigt. Processen är helt enkelt otydlig för dig och andra som söker asyl, sade Barbro Holmberg.

Hon fick ta emot 4 000 namnunderskrifter där Avestabor protesterar mot företagaren Hassan Sadaks utvisning.

- Jag väntar varje dag att polisen ska komma och hämta mig. I Libanon väntar minst två års straff för att jag inte gjort militärtjänst där och sedan måste jag göra själva militärtjänsten.

- Jag har ju mitt företag. Det var sex år sedan jag startade American Pizza på Markusgatan. Min fru är gravid och jag vill stanna här för att jobba, sade Hassan.

- Kanske de kommer för att hämta mig i dag, kanske i morgon?

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons