Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat underton i Falu Kuriren

Annons

Att en liberal tidning ifrågasätter den representativa demokratien och faktiskt ser som en struntsak att minska antalet platser i fullmäktige med 25 procent var en obehaglig överraskning!

Kommunallagen 1992 gav utrymme för ett nytt beredningsförfarande inom fullmäktigeförsamlingarna, vilket snarare kräver en utökning av antalet i fullmäktige. Vidare gavs frivillig möjlighet att ha öppna sammanträden för nämnder och styrelser. Jag föreslog för ungefär tio år sedan att införa detta i Gagnef. Men Nix! Statsrådet Leijon återkommer nu till detta i den proposition som läggs den 28 januari jämte andra förslag som ledarskribenten kan läsa i KommunAktuellt. Kommunal folkomröstning ska utvecklas etc.

Den andra frågan som jag berörde var de galopperande kommunala arvodena som skapat det starkaste motivet för det. s.k. politikerföraktet (Professor Tommy Möller, Stockholms universitet).

Ledarsidan pratar om hyckleri hos kritikerna . Det är tvärtom Falu Kuriren och övriga media som hycklar och strävar bakåt (Läs Jesper Strömbäcks avhandling i aug. 2001 "Gäster hos verkligheten" där han klär av media och dess antiverade regler och koder.

Tisdagens inlägg i av Widar Andersson, s, instämmer jag helt och fullt i. Man blev "glalätt" till sinnes när man läste Widar Anderssons rader! Inlägget från flera statsvetare i DN i går stämmer också till eftertanke.

Det allvarliga med FK:s ledarsida är dock den konservativa, moderata undertonen.

BERTIL SWANSTRÖM

Mer läsning

Annons