Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat politik raserar välfärden

Annons

Kommentar till Ulla Olsson:

Ulla Olsson, moderat oppositionsråd i Borlänge, är kluven. I lördagens tidning säger hon sig vara tvungen, på grund av socialdemokraternas och vänsterpartiets förda landstingspolitik, att ställa sig bakom besparingar i vården för att få ekonomi hanterbar.

Hon accepterar att lägga ner Gylle vårdcentral om patienterna även i fortsättningen får en trygg och tillgänglig närsjukvård.

Jag kan försäkra Ulla Olsson och Borlängeborna att alla också hädanefter får tillgång till bra och tillgänglig närsjukvård. Den ambitionen ändras inte när landstinget lämnar en fastighet.

Fortsatt uppenbart kluven och rådvill frågar Ulla Olsson läsarna om det inte är dags att byta ut landstingsledningen i nästa val?

Jag förstår att hon tvekar. Den enda lösning hon själv för fram för ekonomisk balans är privatisering av vårdcentralerna. Det är inte förvånande utan bara ett mantra av flera i moderaternas arsenal av lättviktiga förslag.

Vi vet bestämt att alternativa driftformer i primärvården inte sänker kostnaderna. Exempel kan hämtas från Älvdalen.

När Ulla Olsson inte påstår utan frågar om det i nästa val är dags att byta landstingsledning är hon insiktsfull. Hon minns säkert att moderaterna i förra valet led ett historiskt nederlag.

En tredjedel av väljarna lämnade partiet. De insåg att moderaternas löften om sänkta skatter, ökade utgifter och samtidigt stärkt offentlig ekonomi var orealistiskt önsketänkande utan förankring.

Med sin nye partiledare, Fredrik Reinfeldt, försöker partiet framstå som ansvarskännande med lägre skattesänkningar, som värnar välfärden och som vanliga människor kan rösta på. Ansträngningarna är inte trovärdiga.

Moderaterna vill fortfarande driva igenom stora skattesänkningar, 130 miljarder kronor. Det är bra att man nu berättar vem som ska betala.

Självfallet blir det sämre för kommuner och landsting. Värre är att det är de sjuka, arbetslösa och barnföräldrar som ska stå för notan. Ersättningarna blir sämre och villkoren hårdare.

Är det den politiken som Ulla Olsson vill ska råda också i landstinget efter nästa val så lär besparningarna bli fullkomligt ohanterliga. Det slutliga avgörandet har väljarna.

Alf Johansson
landstingsstyrelsens ordförande, s

ALF JOHANSSON

Mer läsning

Annons