Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat kritik mot underskottet

Annons

- Fiasko, oansvarigt och bedrövligt.

Oppositionsrådet Mikael Rosén, sparade inte på kritiken när han skulle beskriva 2004 års ekonomiska resultat för Falu kommun.

Kommunen gick med ett underskott på 46 miljoner kronor i fjol. Att detta skett trots att skatten höjts för kommuninvånarna fick Rosén att tända till i talarstolen på fullmäktigemötet i går.

- Det var underskott när ni var vid makten och samma fiasko och bedrövlighet, sade kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Underskotten de senaste åren var det hetaste debattämnet vid fullmäktigemötet.

Kommunernas balanskrav säger att ett underskott ska återställas senast två år efter det inträffat. Om lagen ska följas betyder det ordentliga åtstramningar fram-över för att väga upp tidigare "försyndelser".

- Det är bara att konstatera att vi inte kan leva upp till lagkravet. Det skulle krävas åtgärder som vår organisation inte mår bra av, sade Jonny Gahnshag.

Lars Munters, revisionens ordförande, riktade in sig på balanskravet när han berättade om revisorernas granskning.

- Vi riktar kritik mot kommunstyrelsens ledning för att det ser ut på det här sättet. Vi ser inte yttre faktorer som den primära orsaken. Vi lutar åt inre skäl. Det kanske skulle vara något mer stram styrning av ekonomin som vi ser det i revisionen, sade Lars Munters.

Han berömde också kommunen, bland annat för att äldreomsorgen och övrig verksamhet i allmänhet fungerar bra.

Slutligen tillstyrkte han och övriga i revisionen att kommunens styrelse och nämnder skulle beviljas ansvarsfrihet för 2004.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons