Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat församling

Annons

I Säter ifrågasätter församlingen landstingets verksamhet på kulturområdet: "bättre att ägna sig åt huvuduppgiften, anser församlingen. Är detta ett uttryck för en "Moderat församling", frågar sig Kulturredaktionen i onsdagens tidning.

Kurt Fosselius är socialdemokrat och kyrkorådets ordförande. Han företräder ett politiskt parti som kämpat hårt för den skatteunderstödda kulturpolitiken i decennier. Ändå ställer han sig bakom församlingens svar.

Har du blivit moderat?

- Nej, verkligen inte.

Hur kan du då ställa dig bakom en moderat kulturpolitik?

- Vi har många olika politiska åsikter representerade i kyrkorådet och vi enades om det här svaret, säger Kurt Fosselius.

Han anser personligen att den landstingsstödda kulturen har ett för stort utbud i Falun och såg helst att det spreds en del på gracerna ut till de mindre kommunerna. Och han säger sig inte vara motståndare till landstingstödd kultur.

- Det här är en känslig fråga och jag kan bara säga att jag kan för lite om landstingsfrågor, säger Kurt Fosselius.

Församlingen slår dock fast i sitt enkätsvar att den fasta teaterensemblen hos Dalateatern "kostar för stora summor" och stöder därmed de moderata kulturpolitiken i Dalarna.

Tidningens kulturredaktör Jens Runnberg skrev i onsdags att det är ett förhållandevis offensivt dokument som landstinget skickat ut på remiss till länets organisationer där landstingsrådet Alf Johansson (s) pläderar för framtidens kultur som ett gemensamt medborgerligt projekt som principiellt går att jämföra med folkhemsbygget.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons