Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mod och mångfald - årets tema

Annons

Sommarutställningen i Nås har blivit en tradition och är i den åttonde upplagan större än någonsin. Årets utställning innehåller 16 utställare under temat Mod och mångfald och dessutom finns i år även sju unga blivande konstnärer med på utställningen.

-Temat mod syns inte så mycket i själva konstverken, men bara det faktum att så många ungdomar vågar ställa upp tycker jag visar på ett stort mod, säger Kjell Walfridsson som 1996 drog igång utställningen i Nås Missionshus.

Mångfalden representeras av den stora bredden bland utställarna. Mest är det målningar som ställs ut där tekniker som olja och akvarell blandas med den något mer ovanliga färgpigmentstekniken där filmjölk används som bas. Här finns också konsthantverk i form av vävda mattor och knivar för att nämna några exempel. Att använda filmjölk blandat med färgpigment är en teknik som Kjell Walfridsson själv nyligen börjat använda. Tillsammans med åtta stycken andra konstnärligt intresserade från Nås håller han regelbundet träffar där lusten att skapa och just modet att våga prova sig fram står i centrum.

- Det finns för mycket duktighet som blir en broms i skapandet, säger Kjell Walfridsson.

Arbetet i gruppen har inspirerat flera av utställarna, bland annat Mona Willman och Leif Olsson. Mona Willman medverkar för femte gången med bland annat olja akvarell och färgpigment.

- Jag känner att det skett en otrolig utveckling under den här tiden, säger Mona Willman.

Leif Olsson är däremot helt ny som konstnär och hans två målningar i olja är resultatet av vårens arbete.

- Vid första mötet sa Kjell åt mig att släppa penslarna och ta färg på fingrarna istället. Känslan jag fick var otrolig. Alla människor kan behöva våga, säger Leif Olsson.

Kjell Walfridsson betonar vikten av att både arbetet inom gruppen och själva utställningen är ett samarbete.

- Det är en mångfald där alla är lika viktiga. Här finns inga stjärnor, avslutar Kjell Walfridsson.

Utställningen Mod Mångfald pågår till och med söndag.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons