Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilmasttillstånd upprör

Annons

För en dryg månad sedan beslutade miljö- och plannämnden att godkänna bygget av fyra 3G-master i Vikarbyn, Näset, Ovanmyra och Gulleråsen. Masterna mäter mellan 66 och 72 meter.

Samtidigt ratades byggplanerna för masterna i Dalbyn, Lisskog, Övre Gärdsjö, Backa och Östbjörka av kultur- och miljöhänsyn. I dessa fall får mobilbranschen lämna in nya förändrade ansökningar.

- Det enda vi lokalt kan gå efter i dessa typer av ärenden är PBL, plan- och bygglagen. Där har vi möjlighet att säga nej av exempelvis estetiska- och landskapsorsaker. Vi har inte möjligheter att säga nej på grund av strålningen. Vi har att följa rekommendationerna från statens strålningsinstitut, säger kommunens byggnadsinspektör Kjell Wikström.

Ett 20-tal har överklagat mastutbyggnaden i Rättvik.

- Det handlar i åtta fall av överklaganden mot samtliga ansökningar i kommunen. I övrigt enskilda master. Till största del riktar överklagandena in sig på strålningsriskerna, säger Wikström.

Myndigheterna måste följa PBL, vilket gör att strålningsargumentet är svagt i den lokala och regionala beslutsprocessen - eftersom staten menar att strålningen från masterna är acceptabel.

- Därför känns det lite orättvist att vi lokalt får klä skott för kritik mot mastutbyggnaden. Vi måste följa lagen. Det är istället regering och riksdag som kritikerna borde rikta in sig mot. De har satt tidsschemat för mastutbyggnaden, säger Wikström.

Kajsa Frank äger fastigheter i Backa och Näset. Hon är en av de som överklagat mastutbyggnaden.

- Det är fegt av regeringen att lämpa över detta stora ansvar för utbyggnaden till stackars fritidspolitiker ute i landet. Det här är regeringens ansvar, säger hon.

Kajsa menar att det finns många forskarrapporter som varnar för konsekvenserna av en mobilteleutbyggnad.

- Jag har bland annat läst en doktorsavhandling som visar att strålningen påverkar liv. Det finns en rapport som visar att möss blir helt infertila av strålningen i femte generation. Det finns alltså en risk att denna utbyggnad slår ut lokalt djurliv. Vad händer med djurlivet om mössen försvinner? Myndigheterna experimenterar med oss. Sverige och Finland är "ledande" i världen på denna massiva utbyggnad. I Australien är myndigheterna däremot mycket restriktiva och varnar befolkningen för att utsätta sig för strålning, säger Kajsa Frank.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons