Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilen är en större skuldfälla än julen

Annons

Det är för tidigt på året för att kunna säga något om hur julen kommer att slå mot Säterbornas privatekonomi. Men ser man på de senaste åren finns det ingen tendens att fler skuldsätter sig på grund av överkonsumtion under julen enligt Inga-Lena Nordh, budgetrådgivare i Säters kommun.

Bilden bekräftas av Jonas Nyberg som är kontorschef på Södra Dalarnas Sparbank i Hedemora. Skuldsättningen påverkas mer av konjunkturcykler än av köpvanor.

-Vi är inne i en högkonjunktur. Fler har jobb och räntorna är låga så folk har mer att röra sig med, säger han.

Det finns dock andra orosmoln på himlen. Från och med årsskiftet höjs A-kasseavgiften samtidigt som inkomstskatten sänks. Plus i plånboken för de som har jobb, men det kan svida för den som är arbetslös.

-Men det dröjer innan vi ser eventuella effekter av detta, säger Lars-Göran Karlsson som är chef för bankens företagsrådgivning.

Ett annat bekymmer är kortlånen per SMS som har blivit allt vanligare, inte minst bland ungdomar. Det handlar om småsummor och därför ställer lagen inte samma krav på kreditgivaren att utreda låntagarens betalningsförmåga som när banken lånar ut pengar. Men många bäckar små kan bli en hel del i slutändan.

-Många yngre förstår inte att även små skulder på någon hundralapp också måste betalas, annars hamnar man hos kronofogden, säger Lars-Göran Karlsson.

En tredjedel av Sveriges befolkning har mindre än10000 kronor i buffert för oförutsedda utgifter enligt Swedbanks familjeekonom Ylva Yngvesson.

Lars-Göran Karlsson menar att det egentligen handlar om sunt bondförnuft. Man ska inte leva över sina tillgångar och se till att ha ett sparkonto.

-Använd inte flera kreditkort. Ha allt samlat så får du en bättre överblick över din ekonomi, tillägger Jonas Nyberg.

Har man väl hamnat i skuldfällan är det viktigt att inte blunda för faktum.

-Ju tidigare man vänder sig till en bank desto bättre, säger Lars-Göran Karlson.

Banken kan till exempel hjälpa till genom att lösa ut den skuldsatte och erbjuda ett samlat lån över längre tid med lägre ränta.

Men det förutsätter att man inte har några kreditanmärkningar.

Även kommunens budgetrådgivning kan hjälpa till genom att till exempel förhandla med borgenärerna om nedskrivning av räntan.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons