Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil doktor bättre för äldre

Annons

En ny organisation kräver ett nytt tänkande och samordning med flera aktörer. Ett sådant exempel är de äldres situation i länet. Det finns en tydlig trend som talar för att allt fler äldre kommer att bo i ett eget boende.

Detta ställer stora krav både på anhöriga, kommun och landstinget.

Därför är det viktigt att våra äldre känner sig trygga även när de blir sjuka och i behov av läkare. Att införa mobil doktor för patienter över 65 år kan därför kännas som en naturlig följd av utvecklingen. Poängen med en mobil doktor är att om en äldre människa blir sjuk, kan denne ringa till sin distriktssköterska som gör bedömningen i fall man behöver skicka en ambulans eller om det räcker med att skicka hem den mobile doktorn.

På så sätt slipper de äldre i kommunen att fara i väg till akutmottagningen för sjukdomar som kan sköts i hemmet. Läkaren ska ha en dator där han kan ha tillgång till journaler och blodprover för den aktuella patienten. På så sätt slipper den gamle flänga runt mellan olika vårdinstitutioner.

En annan vinst är ju att genom den mobila doktorn så vet den äldre också vilken läkare som kommer hem.

Utöver den humanitära aspekten väntas förslaget spara en del pengar åt den redan ansträngda ekonomin som Landstinget Dalarna befinner sig i.

Katarina Gustavsson (kd)

landstingspolitiker

Mer läsning

Annons